In aceste zile, cei mai multi romani au taiat porcul.
Unii de-adevaratelea, altii de pe lista. Cei care au
rude la tara au scapat de o grija. Iar daca rudele le
sunt parintii, chiar ca le-a pus Dumnezeu mana in
cap.
Pentru ceilalti � "orfanii de rude�, vorba romanului,
"singurel ca mine nu-i, numai puiul cucului� � raman
macelariile.
Carne este pe alese. Aici oamenii vin, se uita o
data, de doua ori si� pleaca. Asa cum au venit. Cu
sacosele goale. Toti asteapta o minune. Sa scada
preturile. Lucru ce nu se va intampla, dupa ce
patronatele din industria alimentara au anuntat,
dimpotriva, ca vor creste preturile. Vom vedea. Fapt
este ca, din aceasta saptamana, macelariile vor
incepe sa se mai goleasca de carne. Mai ales ca
lefurile si pensiile se vor achita, ca in fiecare an, mai
devreme. Si, in consecinta, si febra cumparaturilor a
inceput mai devreme. Porcul e primul in top si, cu
toate ca unii dintre noi il vor taia doar de pe lista, cei
mai multi vor cumpara, cu siguranta, materia prima,
cea mai buna carne de pasare, fiind tot� carnea de
porc. Mai ales, de Craciun si de Anul Nou. Preturile?
Inca rezonabile.
Nota: Cat despre preconizatele majorari de pret, la
mezeluri si carne de porc, o precizare: comerciantii
lacomi risca sa dea faliment, sa iasa de pe piata!
Pentru ca nici producatorii, nici importatorii de carne
ori comerciantii nu se vor putea mentine pe piata
fara cumparatori. Si cum acestia din urma nu prea au
bani, pot ei mari preturile cat vor, caci vor ramane cu
carnea si mezelurile in galantare! In Occident, de
sarbatori, preturile scad, la noi, invers, cresc. Pana
la un moment dat. Si poate acest "pana la un moment
dat� a sosit si la noi, in 2013. (G.G.)