Unde sunt... "vinurile d„altadata„...?

Distribuie pe:

Cum poti transforma apa
in vin? Secretul lui Bachus

Reporterii de la "Romania Libera� au
aflat reteta vinului contrafacut. Cu aproximativ
200 de lei, jurnalistii au cumparat
dintr-un magazin din Vrancea toate ingredientele
pentru fabricarea a 2.500 litri de
bautura falsificata. Amestecul obtinut din
combinarea acestor substante nu este cu
nimic mai prejos decat multe dintre
facaturile care se vand prin carciumile din
Romania! De altfel, autoritatile atrag
atentia ca astfel de "vinuri� pot fi cumparate
atat din piete, de pe marginea
drumurilor, cat si din magazine. In aceste
zile, in care majoritatea romanilor se
aprovizioneaza pentru masa de Craciun,
masuri suplimentare de precautie sunt mai
mult decat binevenite.
Focsani, ora 2 noaptea. Lautarii din
crasma de langa parcul central se aud din
strada. Intram, ne asezam la o masa si
comandam o sticla de vin imbuteliat.
Ospatarul se face ca nu intelege si ne
aduce, intr-o carafa, o licoare galbena.
Gustam bautura si ne prefacem ca ne
place. Dupa o jumatate de ora, lautarii fac
o pauza. Il abordam discret pe Iulian,
vocalistul grupului. "Vrem sa cumparam mai
mult vin. Dar sa fie din ala foarte ieftin, ca-l
vindem mai departe�. "Nicio problema,
sunati-ma maine�, ne promite lautarul.
Ne intalnim a doua zi, dupa ce ne revenim
cu greu din starea de rau provocata de
"spalatura� bauta cu o seara inainte.
"Daca va cunosteam, va spuneam sa nu
beti�, se scuza Iulian, care ne confirma ca
vinul era de fapt contrafacut. "E un risc
destul de mare pe aici, pe la noi, ca vinul
sa nu fie curat�, ne explica noua noastra
cunostinta.

Trei intrebari despre vinul
falsificat

Demersul nostru jurnalistic a inceput de
la cateva date statistice ingrijoratoare:
potrivit unui studiu al Autoritatii pentru
Protectia Consumatorului, jumatate din
cantitatea de vin de pe piata romaneasca
este contrafacuta. Aceleasi estimari arata
ca vinul falsificat se vinde nu numai in piete
sau pe marginea drumului, ci si in multe
magazine mari din Romania. Iar zonele in
care comertul cu astfel de bauturi este la
cele mai inalte cote sunt exact acelea unde
ne-am astepta cel mai putin: regiunile
viticole recunoscute din tara.
Plecand de la aceste statistici, am vrut
sa raspundem la cateva intrebari esentiale:
cat de usor se poate falsifica vinul? Exista
retete secrete, stiute doar de retelele de
traficanti, sau orice "intreprinzator� fara
scrupule poate combina niste substante
astfel incat sa obtina licoarea "magica�?
De unde se pot procura ingredientele
vinului fals? Raspunsurile la aceste
intrebari ne arata o realitate aproape
incredibila pentru o tara europeana.

500 de litri? Un fleac

Acoperirea noastra e simpla. Spunem ca
avem o carciuma in sudul Romaniei si vrem
sa ne aprovizionam cu bauturi cat mai
ieftine pentru a maximiza profitul. Prin urmare,
nu ne intereseaza vinurile din struguri, mai
scumpe, ci doar bauturile ieftine, contrafacute.
Iulian, lautarul din Focsani, este de
acord sa ne ajute. Ne spune ca stie multi
angrosisti si incepe sa dea telefoane. Primul
lucru pe care-l aflam este ca vanzatorii
vranceni de bauturi falsificate lucreaza la
scara mare. "Am sunat si ii spun lu� ala:... , ma
intreaba el..., ii zic. �, ne povesteste Iulian
convorbirea cu samsarul de vin.
Totusi, il convinge pe acesta din urma sa
ne aduca o proba, doi litri din vinul alb si rosu
pe care-l fabrica. Lautarul transformat in
intermediar ne asigura ca vinul, desi
contrafacut, nu e toxic, ba are si buletin de
analiza si toate actele cerute de lege pentru
transport.

Iulian: Cand vine, bem amandoi din vin. De
acolo de unde-l iau, se da la toate petrecerile,
cumetriile copiilor, nunti...

Reporter: Si alb cum e?

I.: Cum vrei sa-l faci. Portocaliu, roze. Ce
culoare vrei. Chiar daca este modificat, are
buletin.

R: Pai da, ca-i trebuie.

I.: Obligat. De asta iti spun. Pai daca te-a
oprit politia si considera ca esti pericol public,
nu mai ajungi acasa.

"Avem aroma de struguri sau de
fraguta�

Dupa discutia cu lautarul din Focsani,
ramanem totusi cu o mare nelamurire. Cum se
fabrica aceste bauturi astfel incat sa aiba
totusi gust de vin, desi nu sunt facute din
struguri? Care este, de fapt, reteta secreta?
Spre surprinderea noastra, taranii din Vrancea
ne spun ca, in realitate, nu este vorba despre
niciun secret: substantele se pot cumpara
direct din magazin. Mergem la unul dintre
magazinele cu produse pentru viticultori din
Focsani, denumit "Fermier�, care are si o
deviza parca predestinata demersului nostru:
"Cultiva profitul�. La inceput, vanzatoarea se
preface ca nu intelege ce intentii avem, apoi
devine mai relaxata si ne recomanda exact
cocktailul de chimicale care se foloseste
pentru fabricarea vinului.

Vanzatoarea: Daca vreti sa-i puneti ceva,
eu am o aroma alimentara, dar e treaba
dumneavoastra.

Reporter: Am inteles. Luam alimentara.

V.: Eu va spun ca nu-i pentru vin si dumneavoastra
faceti ce vreti cu ea.

R.: Aroma de struguri, nu?

V.: Daca-i rosu, strugure sau fraguta.

R.: Dati-ne de strugure.

V.: De aia vreti sa puneti, de strugure?

R.: Da.

Din discutiile cu vanzatoarea am aflat ca
una dintre metodele de contrafacere presupune
diluarea cu apa si diferite arome a unui
vin de slaba calitate.

Vanzatoarea: De obicei, in vin se pune
aroma de fraguta. Dar merge si de strugure.

Va dau si zaharina?

R.: Dati-ne si zaharina.

V.: Un pliculet ajunge pentru o mie de litri.

R.: Aveti si coloranti?

V.: Am si coloranti artificiali.

R.: Dati-ne o sticla.

V.: Una si una, nu?

R.: Cum adica?

V.: Colorant de cirese negre si de visine. Se
pun amandoua in vin, ca sa dea culoarea
buna.

"Colorantul il puneti la urma,
dupa ce a fiert�

Daca in ceea ce priveste prima metoda de
contrafacere exista macar o "urma� de vin
din struguri, nu acelasi lucru se intampla in
cazul celorlalte metode. Astfel, o alta bautura
cu gust de vin presupune obtinerea de alcool
prin fermentarea drojdiilor de sinteza, in
amestec cu zahar, un activator de fierbere si
apa. Apoi se adauga aromele specifice vinului.

Vanzatoarea de la "Fermierul� ne spune care
sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplinim
pentru a avea succes.

Reporter: Ce drojdie ne recomandati sa
luam?

Vanzatoare: Pentru temperatura scazuta.
Aveti nevoie de drojdie si hrana. Costa 80 de
lei si va ajunge pentru 2.500 de litri de vin.
Deci, drojdia asta este un produs natural,
biologic. Nu este interzis.

R.: Deci, le punem pe amandoua, nu?

V.: Astea fierb. Problema e sa respectati
temperaturile. Adica, temperatura in care
faceti maiaua de drojdie trebuie sa fie 37 de
grade obligatoriu, nici mai oparita, nici mai
rece. Iar dupa ce-a crescut, maiaua asta o
racim cu vin, cu must, cu ce aveti dumneavoastra.

Dar putin cate putin, pana la
echilibrare. Mie mi-ar trebui cam vreo cinci
litri sa racesc maiaua asta, nu ma duc sa-i
pun pe toti o data, ca am omorat drojdia. Pun
cate o cana, cate o cana, pana se raceste.
Apoi, pun drojdia in butoiul de vin si hrana,
amandoua se intalnesc acolo. Si totul e pentru
2.500 de litri.

R.: Punem si aroma de struguri tot acum?

V.: Aia o puneti la urma, dupa ce a fiert.

Dupa ce ne-a dat toate sfaturile, inainte sa
iesim din magazin, vanzatoarea ne avertizeaza:

"Deci, ce trebuie sa va spun e ca aromele si
colorantii ies la analiza. Sa aveti grija�.

"Avem aroma de Ottonel,
Tamaioasa�

Uimiti de usurinta cu care am obtinut
substantele pentru falsificat, mai facem o
incercare si intr-un alt magazin care vinde
"tratamente pentru vin�. Si aici, vanzatorul
este la fel de priceput.

Reporter: Noi am facut o greseala, am facut
vin la mana a doua si am pus prea multa apa.

Nu prea mai are tarie. Ce-ar trebui sa fac?

Vanzatorul.: Ca sa aiba tarie, din nou ar
trebui sa o ia la fiert.

R.: Si cu ce-l pun, cu drojdii din alea?

V.: Cu drojdii si activator. Dupa aia, un
colorant, o esenta, pentru imbunatatit
buchetul. Avem aroma de Muscat Ottonel,
Tamaioasa, Feteasca.

"Apa cu furtunu�, zahar cu
pumnu�, vin 1001�

Desi autoritatile cu care am discutat ne-au
explicat ca epicentrul falsificarii vinului este
in Vrancea, fenomenul e raspandit in toata
tara. Inspectorii de la Protectia Consumatorului
au gasit in piata inclusiv asa-zise vinuri
de Baia Mare si Bistrita, zone care nu sunt
recunoscute ca viticole. Cel mai mult vin fals
ajunge in mediul rural, unde oamenii nu au
bani decat pentru bauturi foarte ieftine.
"Falsificarea de vinuri este destul de extinsa.
Tot ceea ce se vinde la doi lei, la trei lei litrul
sunt vinuri cu problema�, ne-a declarat Cornel
Buzu, comisar superior in cadrul OPC Prahova.
Acesta ne-a explicat ca aromele artificiale
sunt strict interzise in vinificatie inca din 2002,
in schimb drojdiile, activatorii si substantele
de limpezire precum bentonita sunt permise.
In judetul Prahova, a mentionat Cornel Buzu,
cele mai multe contrafaceri au fost identificate
in zona viticola Valea Calugareasca. "Gasiti
pe marginea drumului amatori care sa va
vanda astfel de vin. Stiti care e deviza lor: "Apa
cu furtunu�, zahar cu pumnu�, vin 1001�, a
precizat comisarul OPC. Cel mai mare pericol
la astfel de vinuri este alcoolul. "Alcoolul pe
care-l folosesc la contrafacerea vinului il iau
de pe unde apuca. Daca este metilic, care
costa mai putin, consumatorul risca sa
orbeasca. Dar fac alcool din ce nimeresc, din
paie de coriandru, din porumb, din resturi de
struguri, din tarate. Nu au niciun scrupul�, a
mentionat Cornel Buzu.
Totusi, autoritatile judetene sustin ca e
foarte greu de luptat cu acest fenomen. "Cei
care vand pe marginea drumului, cand ne vad,
baga totul in curte si inchid. Acolo nu putem
intra decat cu politia. Avem o sesizare penala
facuta de noi, care este acum pe rol. Dar
oamenii vand in continuare�, ne-a declarat
Marin Divoiu, din cadrul Directiei pentru
Agricultura Prahova, responsabil de inspectia
in domeniu. Inginerul ne-a povestit cum l-a
pandit mai multa vreme pe un astfel de
comerciant care intermedia vanzarea de vin
din Vrancea. "Noi credeam ca aduce vin
cu cisterna si apoi il imbuteliaza in curtea
lui. Cand colo, am aflat ca de fapt venea
doar cu o plasa de substante si faceau totul
pe loc�, ne-a declarat Marin Divoiu.

Vin de vanzare.
Facut in casa

Dupa ce am cumparat toate ingredientele
necesare, am decis sa aplicam si noi reteta
pe care ne-au dat-o comerciantii din
Vrancea. Intr-o galeata cu cinci litri de apa,
am adaugat alcool, un strop de aroma de
struguri, colorant de cirese negre si de
visine si zaharina. Spre surprinderea
noastra, amestecul arata exact ca un vin,
cu perlele specifice cand il torni in pahar.
Gustul, desi indoielnic, nu era insa cu nimic
mai prejos decat al multor facaturi care se
vand in crasmele comunale, la un leu halba.

Arome cancerigene in
vinurile falsificate:

azorubin (produs cancerigen care afecteaza
in special vezica urinara),

amarant (poate provoca astm si
malformatii la fetusi);

aroma de struguri albi si aroma de
struguri rosii;

extract de coriandru, aroma de trandafiri
sau aroma Ottonel.

(potrivit unui studiu realizat de statiunile
de cercetare pentru viticultura si vinificatie
Muratlar, Iasi, Bujoru si Blaj)

"Supermarketul e plin de
bauturi false�

"Nu e treaba noastra ce fac clientii cu
produsele pe care le cumpara de la noi.
Vindem, legal, si topoare. Daca un nebun
omoara cu acel topor, nu e vina noastra�, a
replicat administratorul firmei care detine
magazinele Fermier, Loredana Odobescu.
Aceasta a mentionat ca le-a interzis
angajatilor sa dea sfaturi despre vinuri. "Nu
au voie sa bata campii, pentru ca produsul
se foloseste doar pentru ce scrie pe
eticheta. Le-am spus angajatilor mei sa nu
isi mai dea cu parerea. Sa-i vedeti cu
pesticidele vara, cu programele de stropit,
fiecare recomanda ce-i trece prin cap�, a
precizat Loredana Odobescu. Administratorul
considera ca vinurile false sunt foarte
raspandite in piata. "Mergeti in orice
supermarket, luati vinurile cu preturi sub
10 lei sticla si analizati-l. Acolo sunt
adevaratele contrafaceri si nu le fac micii
producatori�, a sustinut Loredana Odobescu.

Jumatate din vinuri,
contrafacute

400 milioane de euro sunt estimarile
pentru volumul total al vinurilor din piata,
in 2011;

5 milioane de hectolitri de vin s-au produs
si au fost importati anul acesta in Romania;

3 milioane de hectolitri s-au vandut prin
economia neagra sau au fost produse in
gospodarii, pentru consum (conform
Patronatului National al Viei si Vinului);

50% din vinurile de pe piata sunt falsificate,
potrivit unei estimari a Autoritatii
Nationale pentru Protectia Consumatorului.

Lasă un comentariu