Sa fim sanatosi!
CONSUMUL DE ALCOOL DENATUREAZA PERCEPEREA CELOR DIN JUR

Distribuie pe:

Cercetatori americani de la University of Illinois and Chicago, citati de descopera.ro, sustin ca oricat de putin alcool am consuma, acesta blocheaza comunicarea dintre regiuni ale creierului care ne controleaza comportamentul (amigdala cerebrala si anumite portiuni ale cortexului prefrontal). Acest fenomen explica disparitia inhibitiilor, agresivitatea sau purtarile ursuze pe care le manifesta unii oameni atunci cand consuma alcool.

"In studiul nostru, am scanat creierele unor voluntari, dupa ce acestia consumasera o bautura ce continea 16% alcool, urmarind ce efect are acest consum asupra capacitatii de a lua decizii si de a descifra emotii precum teama, furia sau bucuria. Modul in care interactioneaza amigdala si cortexul prefrontal ne ajuta sa descifram cu precizie caracteristicile mediului in care ne aflam si sa ne ajustam reactiile in mod corespunzator. Procesarea emotiilor implica atat amigdala, cat si zone ale cortexului prefrontal, asociate cu cognitia si ajustarea comportamentului. Rezultatele studiului ne-au ajutat sa intelegem mai bine ce se intampla in creier in cazul manifestarilor stimulate de consumul de alcool, precum disparitia unor inhibitii sociale, agresivitatea, retragerea. Am studiat 12 persoane care obisnuiau sa consume mult alcool la petreceri (10 barbati si doua femei), avand varsta medie de 23 de ani. Participantii au primit fie o bautura alcoolica, fie un placebo si li s-au aratat imagini ale unor chipuri umane, cerandu-li-se sa spuna ce emotii exprimau respectivele fete _ teama, furie, fericire _ sau daca expresia era neutra. In acest timp, am urmarit, cu ajutorul rezonantei magnetice, activitatea creierelor participantilor. Rezultatele arata ca alcoolul reduce angrenarea dintre amigdala si cortexul orbitofrontal (o parte a cortexului prefrontal), reducand capacitatea de a citi corect emotiile exprimate de fetele oamenilor", explica oamenii de stiinta.

Totodata, ei amintesc ca studii anterioare aratasera ca alcoolul reduce capacitatea amigdalei de a percepe semnalele de amenintare din mediu: "In cursul intoxicatiei acute cu alcool, indiciile emotionale care semnaleaza pericolul nu sunt procesate normal in creier, deoarece amigdala nu raspunde in mod corect la aceste indicii. Amigdala si cortexul prefrontal lucreaza in echipa, iar cand cooperarea lor este blocata, cum se intampla in cazul consumului de alcool, capacitatea noastra de a descifra corect mesajele nonverbale, vizibile pe fetele altor persoane, si de a reactiona corespunzator la ele este puternic afectata".

Lasă un comentariu