O datorie de constiinta romaneasca ne impune a face cunoscut generatiilor prezente si viitoare pe cei care au facut parte, din cei 1.228 de delegati care au votat Unirea Transilvaniei cu Romania. Timpul a asternut uitarea peste toti cei care in toamna anului 1918 au plecat cu entuziasm sa reprezinte orasul, comuna sau diferite organizatii la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia. Multi din delegati au fost expulzati in 1940 de reprezentantii regimului horthyst, iar regimul comunist i-a dat uitarii intentionat si activitatea lor patriotica a celor 102 delegati cei alesi de drept sa reprezinte populatia judetului si sa voteze Unirea a fost deformata. La acest istoric eveniment au participat mii de voluntari din toate orasele si satele judetului, deplasandu-se cu trenul, caruta sau pe jos.
Printre acesti bravi romani alesi legal sunt:
Sava Husariu _ nascut in 1880 in Sabad _ azi Voiniceni, fiul lui Husariu Simion si Rafila. A urmat doar patru clase primare in Voiniceni. S-a mutat in Targu-Mures cu sotia Ana si se ocupau cu agricultura si micul comert. In adunarea electorala a Cercului Electoral II Targu-Mures, Comitatul Mures-Turda, tinuta in noiembrie 1918 in Targu-Mures, a fost ales delegat titular pentru a participa la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia.
Creditionalul _ dreptul de a vota Unirea _ a fost semnat de avocatul dr. Aurel Baciu _ presedintele Adunarii Electorale, de dr. Titu Rusu _ notarul adunarii, si de doi barbati de incredere _ cu notorietate in societate _ protopopul Stefan Rusu si studentul Ioan Chinezu. Delegatul Sava Husariu avea un fiu care a dorit sa-si romanizeze numele devenind Ioan Savu, avocat doctor in drept, care in 1940 a fost expulzat si a fost nevoit sa se refugieze cu familia, iar in 1943 n-a putut participa la inmormantarea tatalui sau.
Din volumul: Traian Bosoanca: Mureseni si Marea Unire,
Ed. Ardealul, Targu-Mures, 2000