Guvernul Ponta se pregateste de anul electoral asigurandu-le bani baronilor locali

Distribuie pe:

� Alocarea resurselor in bugetul pe 2014 demonstreaza ca Guvernul Ponta foloseste banii publici drept instrument de presiune sau motivare politica.

� Guvernul Ponta face 5 miliarde de lei din majorarea taxelor si impozitelor anuntate pentru 2014. Din acesti bani, mai mult de jumatate se duc in bugetul Ministerului Administratiei si Dezvoltarii Regionale, condus de Liviu Dragnea. Cu alte cuvinte, in an electoral, baronii USL vor avea din plin resurse de cheltuit. Romanii cotizeaza astfel din plin pentru un rezultat bun al PSD la alegerile europarlamentare si prezidentiale.

� Lui Victor Ponta si Liviu Dragnea nu le pasa ca economia se prabuseste, ca locurile de munca se reduc, iar puterea de cumparare scade ca urmare a cresterilor de preturi. Singura lor preocupare este satisfacerea clientelei politice prin sufocarea mediului privat si a romanilor cu taxe si impozite.

� Ministerul Dezvoltarii este cheia prin care baronii locali ai USL sunt motivati de conducerea Guvernului. Baronii locali au fost alimentati cu bani prin intermediul Ministerului Dezvoltarii si in anul 2013. La rectificarile bugetare din acest an, ambele negative, Ministerul Dezvoltarii a castigat de fiecare data, in detrimentul muncii si protectiei sociale, invatamantului si investitiilor _ circa 1,5 miliarde de lei.

� Pentru 2014, an electoral, Guvernul Ponta pune in practica aceeasi schema, dar pe picior si mai mare _ un buget de 2,4 ori mai mare decat cel pentru 2013. Adica 4,8 miliarde de lei, cu 2,6 mai mult decat in 2013. Cu alte cuvinte, campania electorala de anul viitor se face cu banii obtinuti din majorarile accizelor, noua taxa din carburanti si taxele pe constructii speciale.

� USL, in frunte cu Victor Ponta, nu au pus niciodata Ministerul Dezvoltarii in topul prioritatilor sale. Victor Ponta a defilat cu prioritati precum sanatatea si educatia.

� Proiectul de buget pentru 2014 arata, insa, ca sanatatea va primi mai putini bani decat in 2013
8 miliarde de lei fata de 10 in 2013. Pe de alta parte, acest buget este egal in mod rusinos cu cel alocat Secretariatului General al Guvernului. Bugetul sanatatii scade in conditiile in care Guvernul Ponta a majorat contributiile sociale de sanatate pentru veniturile din chirii si arende.

� Educatia primeste pentru 2014 doar 100 de milioane de lei in plus. Suma nu acopera nici macar cresterea de salariu minim si majorarea cu 10 procente a salariilor mici din invatamant.
� In acest timp, constatam ca insolventele companiilor din primele noua luni au condus la pierderea a 77.000 locuri de munca, mai putin cu 1,8% fata de aceeasi perioada din 2012 si cu 53% mai mult fata de 2011. Circa 60% din locurile de munca pierdute sunt concentrate in cinci sectoare " fabricarea produselor textile, a articolelor de imbracaminte si incaltaminte, constructii, fabricarea produselor chimice, industria metalurgica, alte activitati de servicii personale.

Lasă un comentariu