Caleidoscop

Vinul din fructe de catina

Este considerat ca fiind cel mai complex produs naturist,
utilizat cu bune rezultate in mai toate afectiunile, inclusiv
in prevenirea si tratarea diferitelor forme de cancer, cat si
in vindecarea unor leziuni, sub forma de comprese. Ideal,
in prepararea vinului sunt fructele proaspete zdrobite.
Reteta este: 1 kg fructe, 1,5 kg zahar, 20 gr drojdie si 5 litri
de apa fiarta si racita. Intregul amestec se face intr-o
damigeana din sticla, astupata cu un dop gaurit in care
se introduce un furtun sau un dispozitiv cu apa pentru
fermentare, procedeu identic cu cel folosit la damigenele
cu vin obisnuit. Timpul de fermentare este, in functie de
temperatura incaperii, cuprins intre 4-6 saptamani, dupa
care lichidul se trage de pe drojdie, cu un mic furtun, in
sticle, in care sta cca 30 de zile, dupa care se trage
definitiv de pe resturile de depuneri, in sticlele astupate
ermetic. Modul de administrare: copiilor de peste 5 ani,
cate o lingurita de trei ori pe zi, cu 30 de minute inainte de
servirea mesei; iar adultilor, maximum 50 ml de trei ori pe
zi, inainte de principalele mese. In acelasi fel se
procedeaza cu prepararea si administrarea vinurilor
medicinale din afine, macese, coacaze si mere.
IOAN VULCAN-AGNITEANUL (ioan.vulcan@yahoo.ro)

In aceasta luna,
PUTEM ADMIRA COMETA "ISON�!

O cometa descoperita de astronomii rusi, anul
trecut, in luna septembrie, botezata "ISON�, este
vizibila cu ochiul liber, inclusiv din tara noastra,
inca de la inceputul acestei luni.
Cometa poate fi observata dimineata, intre orele
5 si 7, privind catre Rasarit, insa marele spectacol
va avea loc incepand cu data de 28 noiembrie si in
cursul lunii decembrie, odata cu apropierea ei de
Soare, cand va deveni mai luminoasa decat Luna. (L.P.)

BANCURI

Am cumparat recent 51% din
actiunile unei societati care are
ca obiectiv vanatoarea de vampiri.
Acum eu sunt principalul detinator
al... tepelor.

***

Doua blonde:

- Auzi tu fata, ai auzit de
Porsche-ul ala care ajunge de la 0
la 100 de km in 4 secunde?

- Cum vine asta, fata, adica,
daca e drumul drept si liber, pot sa
ajung de la Galati la Bucuresti in 8
secunde?

***

O baba merge la farmacie:

- Dati-mi, va rog, un acid acetilsalicilic.

- Vreti o aspirina, nu? ,

- Asa-i maica. Ii tot uit denumirea!

***

Un inginer german ii spune
colegului sau italian:

- Da-mi fier si otel si iti construiesc
un portavion!

Italianul:

- Da-mi-o pe sora-ta si iti fac si
echipajul!

***

Intr-o zi, Bula vine cu papagalul
la scoala.

- Bula, ce cauta papagalul aici?,
intreaba invatatoarea.

- Pai... Nu pot risca! Cand eram
acasa, tata a zis: "Imediat ce pleaca
Bula la scoala, iti nenorocesc
pasarica!!!�

***

Un marinar statea in portul
Marsiliei si bea de nu se mai tinea
pe picioare.
Un trecator intra cu el in vorba:

- Stiti ca anual mor peste 10.000
de francezi, din cauza bauturii?

- Nu ma intereseaza! Eu sunt rus.

***

Vine o femeie la un supermarket,
pune cumparaturile in cos, merge la
casierie si da sa plateasca.

- Doamna, imi pare rau, dar acesti
bani sunt falsi.

- Da?, inseamna ca azi noapte am
fost violata!

***

Intr-un local, doi prieteni isi beau
linistiti cafeaua. In acest timp, se
aude din strada sirena masinii
pompierilor, care a inceput sa sune
strident. Brusc, unul dintre cei doi
se ridica si zice:

- Scuza-ma, dar datoria ma cheama...

- Bine, dar tu nu esti pompier
voluntar!

- Eu nu, dar sotul Silviei, da!

Sfaturi utile
pentru
gospodine

� Pentru a obtine o carne rumenita
frumos si patrunsa, trebuie bine
scursa intr-o carpa si apoi sa fie
pusa in tigaie. Carnea pentru gratar
sau fripturi se va rumeni uniform.

� Carnatii proaspeti se crapa la
prajit, cufundati-i in apa fierbinte,
treceti-i printr-un praf de faina si
apoi ii prajiti. Nu vor mai crapa si vor
deveni mai gustosi.

� Daca o ciorba e prea grasa,
indepartati stratul de grasime de la
suprafata cu un servetel de hartie.
Puneti verdeata abia dupa ce luati
grasimea.

� Ciupercile albe, dupa ce sunt
curatate se innegresc sau isi
schimba usor culoarea. Dupa ce le-ati
curatat, stropiti-le cu suc de lamaie
si isi vor pastra aspectul alb.

� Pentru a nu lacrima atunci cand
curatati ceapa, incercati sa o
curatati sub jet de apa sau udati
cutitul pe care-l folositi la taiat.

Prof. KOCSIS S�NDOR

Cuvinte memorabile

Constantin Noica (1909-1987)

� Ceea ce nu facem repede, nu facem.

� Nu trebuie sa ne predam statisticii.

� Din civilizatie iei cat vrei. Din cultura, insa, iei cat poti.

� Ca in fizica, problema in cultura nu e viteza (inertie), ci acceleratia
pe care o aduc cugetele deosebite. Variatia de viteza (ca Galileu).

� Libertatea e capacitatea de a valorifica infrangerile si de a-ti
depasi reusitele.

� Cum cunosti ce nu cunosti? Recunoscand.

Selectate de prof. KOCSIS S�NDOR

Fructele nu ar trebui sa lipseasca
din meniul zilnic al fiecarui individ.

Au proprietati multiple pentru organism.

Ce ar trebui sa mai stim despre ele...

1. In SUA, merele vandute in magazine pot rezista, fara sa se
strice, chiar si un an de zile.

2. Capsunele nu sunt, de fapt, niste bace, dar bananele sunt,
la fel si rosia, matraguna, afinul, strugurii.

3. Daca sunt bagati in cuptorul cu microunde, strugurii
explodeaza.

4. Merele, piersicile si zmeura fac parte din familia rozaceelor,
clasa dicotiledonate.

5. Portocalele nu se afla nici macar in top 10 alimente dupa
nivelul vitaminei C din compozitie.

6. Cel mai popular fruct din lume este rosia, patlagica rosie.
Fruct este considerat si dovleacul.

7. Boabele de cafea nu sunt boabe, ci seminte de fructe prinse
intr-un tegument membranos. Ele seamana mai degraba cu niste
cirese coapte sau chiar macese.

8. Bananele sunt usor radioactive, prin componenta unui
procent ridicat de potasiu. Din fericire, rezultatele asupra
organismului sunt neglijabile.

9. Sucul de grapefruit nu se consuma niciodata concomitent
cu medicamentele. Amestecul poate fi letal.

10. Pepenii patrati au fost crescuti de fermierii japonezi pentru
a le fi mai usor sa ii depoziteze si sa ii aseze in mormane.

Curiozitati despre gutui

1. Gutuile fac parte din aceeasi familie cu merele si apartin speciei
de fructe semintoase. Totusi, se spune ca gutuile ar fi mai vechi decat
merele si ca de fapt cu acestea l-ar fi ispitit Eva pe Adam.

2. Turcia este pe primul loc in productia mondiala de gutui (produce
aproximativ un sfert din totalul de pe glob).

3. Daca gutuile pe care le stim noi sunt tari si crocante, cele care
cresc in Asia de vest si tarile tropicale sunt moi si suculente. Culoarea
acestora este mai aurie, iar mirosul mai puternic. Unele persoane ar
putea spune ca mirosul lor este coplesitor si chiar greu de suportat.

4. In unele tari, gutuia este considerata prea tare, motiv pentru care
este consumata fiarta sau coapta.

5. Semintele de gutui fierte in apa formeaza un fel de jeleu care in
Orientul Mijlociu este utilizat pentru a trata durerile de gat.

6. Gutuile se oxideaza rapid dupa taiere, asa ca pentru a preveni
acest lucru, ele trebuie sa fie pastrate in apa minerala.

7. Gutuiul este unul dintre copacii cu cele mai frumoase flori. Foarte
multi gradinari planteaza copacul tocmai datorita acestui beneficiu.

8. Acesti copaci pot inflori si face fructe chiar daca sunt supusi unor
conditii climatice foarte aspre.

9. Unii oameni folosesc gutuile pentru a improspata mirosul din
camere. Oamenii de la tara, de exemplu, le pun pe plita/soba si se
bucura de mireasma placuta pe care fructele o imprastie.

10. Calitatile medicinale ale gutuilor au fost apreciate din cele mai
vechi timpuri. Spre exemplu, Shakespeare a scris despre acestea ca ar
fi un panaceu pentru stomac.

11. Poate stiati despre scortisoara sau ghimbir ca ar fi niste
condimente afrodisiace, sau de fructul-pasiunii. Insa pe meleaguri mai
europene, o gutuie era oferita in dar mireselor pentru a le parfuma
discret. De asemenea, o gutuie ascunsa sub asternutul tinerilor
insuratei le aduce armonie si caldura caminului.

(AGERPRES)

Lasă un comentariu