AZOMUREȘ A LANSAT GHID PENTRU TRANSPORTUL ÎNGRĂȘAMINTELOR ÎN SIGURANȚĂ

Distribuie pe:

Azomureș, principalul producător de îngrășăminte pentru agricultură din România, a lansat marți, 23 ianuarie a.c., la Târgu-Mureș, noul ghid de transport în siguranță a îngrășămintelor pentru agricultură, destinat transportatorilor și utilizatorilor finali, elaborat în colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgență.

La conferința de presă, organizată cu acest prilej, la Palatul Administrativ din Târgu-Mureș, au participat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), secretarul de stat dr. Raed Arafat, dr. Lucian Goga - prefectul județului Mureș, dl Peter Ferenc - președintele Consiliului Județean Mureș, inspectorul șef al ISU Mureș - lt. col. Călin Handrea.

Ovidiu Maior, purtătorul de cuvânt al Azomureș, în deschiderea conferinței, a precizat că ideea de a porni o campanie de informare a firmelor care transportă îngrășăminte pe teritoriul României a rezultat în urma înregistrării a două incidente care au avut loc anul trecut, legate de transportul îngrășămintelor: incendiul de la vagonul de tren încărcat cu azotat, aflat în gara Breaza, și răsturnarea unui camion din Bulgaria, în județul Buzău. A menționat că în procedurile Azomureș, există reguli foarte clare referitoare la modul de transportare a îngrășămintelor. Aceste reguli sunt transmise către firmele de transport, distribuitori și fermieri.

,,Am venit cu o variantă simplificată, o sinteză a acestor reguli, care să fie înmânate direct șoferului de camion, direct fermierului, direct distribuitorului, pentru ca informația să fie înțeleasă mai ușor."

Dna Mihaela Gălățeanu - director resurse umane la Azomureș, a subliniat că această inițiativă face parte dintr-un proiect mai amplu de extindere a zonei de responsabilitate dincolo de zona de producție, pe toată durata de viață a produsului, de la transport, depozitare, distribuție, până la fermier. Această responsabilitate este urmare a standardelor pe care le aplicăm, în urma aderării la standardul internațional Stewardship, inițiat de Asociația Europeană a producătorilor de îngrășăminte, Fertilizers Europe, la care au aderat toate companiile internaționale mari și care reflectă siguranța și securitatea produsului până în momentul în care va fi utilizat. Compania a aderat la acest standard încă din anul 2011. Avem mai multe audituri și punctajele noastre sunt în creștere."

Coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, a apreciat inițiativa Azomureș, arătând că acest ghid este un exemplu de bună colaborare între DSU și companiile din sectorul privat, exprimându-și speranța că proiectul va fi preluat și de ,,alte entități private", pentru creșterea siguranței. Mai mult, își dorește ca inițiativa să fie una permanentă.

,,Ideea a venit din partea Azomureș și le mulțumesc pentru această inițiativă pentru că cea mai bună treabă este prevenirea. După ce s-a sesizat și la nivelul companiei și la nivelul DSU că unii șoferi nu știu cum să se comporte în caz de accident sau atunci când transportă aceste substanțe, cea mai bună soluție era să-i informăm și să-i pregătim pentru modul de acțiune, să știe cum să acționeze dacă apare un incident sau chiar un incendiu", a precizat dr. Raed Arafat.

Reprezentanții autorităților, dr. Lucian Goga - prefectul județului Mureș, și dl Peter Ferenc - președintele Consiliului Județean Mureș, la rândul lor, i-au felicitat.

,,Este o nouă dovadă de colaborare în județul Mureș, de bună colaborare între agenții economici și instituții ale statului, toate în folosul cetățeanului, în scopul prevenirii situațiilor de urgență", a apreciat prefectul județului.

Președintele Consiliului Județean Mureș a subliniat importanța conștientizării tuturor celor implicați: ,,Azomureș a fost implicat în foarte multe activități, în perioada precedentă și sperăm că așa va fi și în viitor, și aceasta dă dovadă de responsabilitate. Știm foarte bine că numai în acest fel putem ajunge la prevenirea unor evenimente. Întotdeauna este mai bine să previi, decât să vezi efectele celor întâmplate."

La rândul său, inspectorul șef al ISU Mureș, a reiterat disponibilitatea instituției pe care o reprezintă de a susține inițiativa Azomureș. „Mă bucur că e a doua inițiativă la nivel județean care se extinde la nivel național. Vom continua colaborarea și exercițiile și vom dezvolta aceste activități, ca și până acum."

Ghidul pentru transportatori a fost tradus și va fi distribuit în țările europene unde Azomureș exportă îngrășăminte - Ungaria, Serbia, Austria, Polonia, Cehia și Slovacia, iar informațiile vor fi disponibile și pe aplicația DSU.

 

Lasă un comentariu