Avand in vedere temperaturile caniculare din aceasta vara, Comisariatul Judetean Pentru Protectia
Consumatorilor Mures a desfasurat recent actiunea de control pentru supravegherea pietei produselor
alimentare si a unitatilor de alimentatie publica:
- numarul de operatori economici controlati............................................................. .........63;
- numarul de operatori economici cu abateri.............................................................48;
- cantitatea de alimente controlate, kg.................................................................572;
- cantitatea de alimente cu abateri, kg..................................................................177;
- oprirea definitiva de la comercializare, kg/lei.............................................148/2340;
- oprirea temporara de la comercializare, kg/lei................................................29/294;
- sanctiuni aplicate, nr./val. .................................................. ...28/50750, 20 avertismente;
Deficiente constatate:
- comercializare prajiturele cu data durabilitatii minimale depasita cu 40 zile;
- in utilajul frigorific, snitele, nugets congelate, expirate cu 150 zile;
- comercializare bere cu data durabilitatii minimale depasita cu 51 zile;
- pulpe pui si pasta de mititei cu data limita de consum depasita cu 4 zile;
- s-a depistat in utilajul frigorific carne porc congelata si blaturi de prajituri expirate cu 7 zile;
- existenta in utilajul frigorific de carne de porc ambalata, biscuiti, sandviciuri, carne pasare congelata
fara data limita de consum;
- nu se respecta temperatura de pastrare declarata de producatori pe etichete, la crenvursti si smantana:
12� C, fata de max. 4� C;
- s-a depistat in utilajul friforific paine congelata fara data limita de consum si cascaval cu data durabilitatii
minimale depasita cu 9 zile;
- se utiliza la prepararea mancarurilor branza de vaci cu data limita de consum depasita cu 9 zile, blat pizza
cu data limita de consum depasita cu 2 zile;
- carnati si ciolan afumate se pastrau la temperatura de congelare, fata de 10 -12�C cat este inscris pe
eticheta produselor;
- se pastrau produsele lactate in utilajul frigorific supraaglomerat, la temperatura de 14� C, fata de max. 8�
C, cat declara producatorii, pe eticheta;
- lipsa informare consumatori in lista de meniu asupra gramajului aferent portiei la preparatele culinare,
denumirea sortimentului si componenta;
- nu erau afisate volumele aferente pretului la 50% din bauturile spirtoase si preturile la bauturile nealcoolice;
- se utiliza la prepararea mancarurilor carnati cu data limita de consum depasita cu 2 zile, carne pasare,
carne de porc fara data limita de consum;
- se comercializa gris si pesmet cu data durabilitatii minimale depasita cu 15 zile, ceafa si cotlet de porc
refrigerate cu data limita de consum depasita cu 3 zile;
- produse din carne congelate rapid se pastrau la temperatura de -14�C, fata de -18�C cat este inscris pe
eticheta produselor.
Jr. MARCELA ACHIM, comisar-sef adjunct