Controale privind calitatea, modul de comercializare si etichetare a produselor din carne

Distribuie pe:

Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Mures
a desfasurat actiunea tematica de control privind calitatea, modul
de comercializare si etichetare a produselor din carne existente
la comercializare la 52 operatori economici, la 39 dintre ei
constatandu-se abateri.
Controlul a urmarit in principal: calitatea produselor din carne
existente la comercializare, incadrarea in data durabilitatii minimale/
data limita de consum declarate de producator, unde s-au constatat
abateri la noua operatori economici, care comercializau slanina
afumata cu data durabilitatii minimale depasita cu 60 zile, kaizer, salam
sasesc cu data limita de consum depasita cu cinci zile, carne tocata
congelata expirata cu 120 zile si carne de porc congelata expirata de
25 zile. Privind proprietatile organoleptice ale produselor din carne,
s-au constatat abateri la doi operatori economici, s-a depistat ca era
expusa la comercializare carne pasare (aripi, pulpe, ciocanele, pui
grill) cu arsuri de congelare, ambalaje degradate si ca se comercializa
pastrama de pasare vidata cu miros si gust de fermentat, prezentand
inceput de alterare.
In ceea ce priveste calitatea produselor din carne si a carnii tocate/
preparatelor din carne oferite spre consum, acestea au fost verificate
direct si prin analize de laborator. Conform Raportului de expertizare,
s-a dovedit ca produsul nu corespunde la parametrul umiditate:
determinat 53,07%, fata de prevazut: maximum 50%.
Verificandu-se conditiile la depozitare, comercializare - conditiile
de pastrare si expunere la comercializare cu respectarea temperaturilor
impuse de producatori, de supraaglomerare a spatiilor
frigorifice, s-a constatat ca se pastrau produsele din carne in utilajul
frigorific neigienizat, supraaglomerat.
De la modul de informare a consumatorilor prin inscrierea elementelor
de identificare si caracterizare s-au constatat abateri la 22 operatori
economici. Spre exemplu: se comercializau picioare de porc, costita
afumata, crenvursti fara etichete cu elemente de identificare si
caracterizare si carne de pasare congelata preambalata, fara indicatia
pe eticheta: ,,a nu se recongela dupa decongelare�; era expusa la
comercializare carne porc congelata, diferite sortimente, fara data
limita de consum; s-a gasit salam cu elemente de identificare incomplete
(lipsa denumire producator si a listei ingredientelor) si pulpe
pasare, aripi de curcan preambalate, fara etichete cu elemente de
identificare si caracterizare; pulpa de rata congelata, fara a se indica
in limba romana conditiile de pastrare si ,,a nu se recongela dupa
decongelare�; carnati fara tipul de membrana si procedeul de
conservare, sunca porc fara etichete; untura de porc import, fara
elemente de identificare traduse in limba romana; crenvursti fara
data limita de consum si carnati import cu elementele de identificare
si caracterizare netraduse in limba romana.
Prevederile legale privind modul de afisare a preturilor pe unitatea
de masura in cazul preparatelor din carne comercializate in vrac, a
pretului pe unitatea de masura (lei/kg) si a pretului de vanzare in cazul
produselor din carne preambalate nu au fost respectate de 11 operatori
economici. Spre exemplu, acestia nu afisau la loc vizibil preturile de
vanzare la carne tocata, piept de pui sau comercializau carne porc
congelata, carne curcan, de diferite gramaje, fara a avea afisat pretul
pe unitatea de masura.
In urma controalelor efectuate, conform unui buletin de presa al
CJPC Mures, s-a dispus oprirea comercializarii carnii si produselor din
carne cu abateri, in cantitate de 556 kg, cu o valoare de 9.111 lei.
Totodata, s-au aplicat 32 amenzi contraventionale in valoare de 64.000
lei si sapte avertismente.

Lasă un comentariu