Sociologie rurala
Agroruralul „ problema de strategie nationala si siguranta alimentara

Distribuie pe:

Agroruralul este un complex agroeconomic, social-populational care
reprezinta inca 45% din locuitorii acestei tari, cu economie dominant
agrara, rurala, biodiversitate recunoscuta cu resurse de hrana inca
satisfacatoare, zona de refugiu si conservare psihosomatica.
Organismele internationale au sesizat de mult rolul reglementarii
inmultirii populatiei globului (in limitele bunului-simt) si al economisirii
resurselor de hrana si de energie, in contextul in care se arunca
anual 1,3 miliarde tone de alimente din marile magazine.
Echilibrul natura � resurse - om � sanatate se poate realiza numai
prin pastrarea unui raport optim intre consumul de alimente biologice
(sanatoase), posibilitatile de regenerare a produselor alimentare si
conservarea ambientalului. De aici, starea de sanatate sau boala.
Cresterea accentuata a populatiei urbane va deveni o realitate,
motiv pentru care va creste necesarul in pondere a carnii de bovine,
in consumul populatiei, ceea ce inseamna o crestere a efectivelor de
bovine pentru carne si a industriei de procesare.
Dar consumul de produse animaliere (lapte, carne, oua) duce si la
nevoi mai importante de hrana si apa. Astfel, pentru producerea unei
tone de furaje este nevoie de 1.000 de tone de apa, si de 7 tone de
cereale pentru obtinerea unei tone de carne de vita.
Rezervele de hrana produse de catre plante prin laboratorul de
fotosinteza sunt inca mult mai avantajoase, dar hrana animaliera
devine o necesitate in consumul populatiei prin continutul in
aminoacizi, vitamine, minerale si acizi grasi esentiali.
Agrocultura viitorului se sustine ca va fi una ecologica, economica
(dupa economisti), durabila (dupa biologi), productiva (dupa oameni
de afaceri), dar si echilibratoare a mediului ambiant (dupa ecologi).
Produsele modificate genetic, cum a fost cazul porumbului si a soiei,
in SUA, furaje de baza pentru animale, n-ar fi fost posibile fara aceste
lucrari de inginerie genetica.
Pe baza acestora s-a dezvoltat o industrie a carnii de porc, de vita
si pasari si, apoi, mari uzine de prelucrare si lanturi de magazine. Criza
mare a viitorului va fi cea de alimente si de apa de baut. In agricultura
moderna apare o contradictie si concurenta intre producatorii de cereale
pentru consum si cultivatorii din genul biocombustibili � porumbul, soia,
rapita, sfecla de zahar, culturi intinse si cu tehnologii moderne.
Fortarea permanenta a productiei la plante s-a efectuat tocmai prin
lucrari de genetica si ameliorare � unde fortarea nu prea merge mai
departe. Au ramas alte posibilitati cum ar fi: genomica, metabolonica
(fortarea metabolismului global) si bioinformatica.
Daca urmarim putin istoria domesticirii animalelor si a diverselor
specii si rase de animale, se constata ca vechii "amelioratori� au
pornit cu sute si mii de rase si soiuri de plante, le-au abandonat in
buna parte si au mers inainte cu cele mai productive, ajungandu-se la
o degradare a raselor.
Conservarea raselor si a soiurilor primitive in contextul unei agriculturi
ecologice adaptate la cerintele ecogeografice si pedoclimatice ale
tarii noastre vor fi de mare viitor.
Agroruralul romanesc este inca o zona autentica de refugiu si
dezvoltare complexa: sfera serviciilor, mica industrie locala, cooperatia,
dezvoltarea infrastructurii, servicii de agroturism, strategii de aparare
prin relief si statut geopolitic, prezenta lantului Carpatic, rezerve
impresionante de hrana naturala si siguranta alimentatiei, conservarea
genetica si pastrarea limbii, folclorului si obiceiurilor.

Lasă un comentariu