SPITALUL CLINIC JUDETEAN MURES
Recomandari pentru perioada de canicula

Distribuie pe:

1. RECOMANDARI GENERALE PENTRU POPULATIE

a) Evitati, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11 � 18;

b) Purtati palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise;

c) Pe parcursul zilei faceti dusuri caldute, fara a va sterge de apa;

d) Beti zilnic intre 1,5 � 2 litri de lichide, fara a astepta sa apara senzatia de sete. In perioadele de canicula
se recomanda consumul unui pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 � 20 de minute;

e) Nu consumati alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza
capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii;

f) Evitati bauturile cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare
carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice;

g) Consumati fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii), deoarece acestea
contin o mare cantitate de apa;

h) O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa;

i) Evitati activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit etc.);

j) Aveti grija de persoanele dependente de voi (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati), oferindu-le, in
mod regulat lichide, chiar daca nu vi le solicita;

k) Pastrati contactul permanent cu vecini, rude, cunostinte care sunt in varsta sau cu dizabilitati,
interesandu-va de starea lor de sanatate;

l) Daca aveti aer conditionat, reglati aparatul astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat
temperatura ambientala;

m) Ventilatoarele nu trebuie folosite daca temperatura aerului depaseste 32 grade Celsius.

Pentru limitarea cresterii temperaturii in locuinte:

� Inchideti ferestrele expuse la soare, trageti jaluzelele si/sau draperiile;

� Tineti ferestrele inchise pe toata perioada cat temperatura exterioara este superioara celei din locuinta;

� Deschideti ferestrele seara tarziu, noaptea si dimineata devreme, provocand curenti de aer, pe perioada
cat temperatura exterioara este inferioara celei din locuinta;

� Stingeti sau scadeti intensitatea luminii artificiale;

� Inchideti orice aparat electro-casnic de care nu aveti nevoie.

2. RECOMANDARI PENTRU PREVENIREA APARITIEI DE IMBOLNAVIRI IN RANDUL COPIILOR

2.1 Pentru sugari si copii mici:

a) realizarea unui ambient cat mai normal, ferit de caldura, umiditate excesiva si curenti de aer;

b) sistemul de alimentatie avut pana in acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente
noi in aceasta perioada;

c) se va realiza hidratarea corespunzatoare, iar pentru sugari mama va alapta ori de cate ori sugarul
solicita;

d) copilul va fi imbracat lejer, cu hainute din materiale textile vegetale comode;

e) nu va fi scos din casa decat in afara perioadelor caniculare din zi, si obligatoriu cu caciulita pe cap;

f) copiii vor primi apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai foarte slab
indulcit, fructe proaspete si foarte bine spalate;

g) mamele care alapteaza trebuie sa se hidrateze corespunzator cu apa plata sau apa cu proprietati
organoleptice corespunzatoare, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe facute in casa fara adaos de
conservanti. Se va evita in acelasi timp consumul de cafea sau alcool si vor avea grija sa mentina o igiena
riguroasa a sanului si evident igiena generala;

h) la cel mai mic semn de suferinta a copilului sau mamei, acestia se vor prezenta la medicul de familie
care va decide conduita terapeutica;

i) atentie deosebita se va acorda conditiilor de igiena, atat pentru copil, cat si pentru mama. Copilul va fi
tinut cu hainute sau scutece curate si uscate si mama se va ingriji de igiena riguroasa a pielii acestuia. In
acest sens copilul va fi imbaiat cel putin o data pe zi, si obligatoriu seara la culcare, iar in restul timpului i
se va face toaleta locala ori de cate ori este nevoie;

j) copiilor prescolari li se vor face dusuri cu apa la temperatura camerei.

3. RECOMANDARI PENTRU PERSOANELE VARSTNICE SI CU AFECTIUNI CRONICE

a) creearea unui ambient care sa nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;

b) hidratare corespunzatoare cu apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai
slab indulcit, sucuri naturale de fructe facute in casa fara adaos de conservanti;

c) alimentatia va fi predominant din legume si fructe proaspete;

d) se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalatii frigorifice functionale
de pastrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor usor perisabile;

e) este interzis consumul de alcool si cafea in timpul caniculei;

f) se va evita circulatia in perioadele de varf ale caniculei sau, daca este absolut necesar, se va folosi
imbracaminte usoara din materiale vegetale, precum si palariuta de protectie pe cap;

g) persoanele care sufera de anumite afectiuni isi vor continua tratamentul conform indicatiilor medicului.

Este foarte util ca, in aceste perioade, persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale,
pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant in vederea adaptarii
schemei terapeutice la conditiile existente;

h) mentinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a cate 3 � 4 dusuri pe zi.

BIROUL DE PRESA

Lasă un comentariu