"DE CE IN PARLAMENT NU PREDOMINA CULORILE DRAPELULUI NATIONAL AL ROMANIEI?„

Distribuie pe:

"Se intreaba nonagenarul muresean PETRU VALENTIN COCAN"
In cea mai recenta vizita pe care ne-a facut-o la redactie, prietenul ziarului nostru, venerabilul domn Petru Valentin Cocan, din Santana de Mures, ne-a sesizat o anomalie, pe care nu credem ca au observat-o multi: lipsa culorilor nationale “ rosu, galben si albastru “ din salile Palatului Parlamentului. "Acum, ca am mai mult timp liber, urmaresc cu atentie toate dezbaterile din Senat si din Camera Deputatilor. Pe langa faptul ca sunt total dezamagit de lipsa de interes a alesilor nostri fata de adevaratele probleme ale tarii, de faptul ca politicienii sunt cu totul rupti de realitatea atacurilor fatise la integritatea statului si a limbii oficiale, mai nou, am observat ca, in decorarea luxoaselor sali ale Parlamentului, s-au ocolit cu mare grija culorile drapelului national “ rosu, galben si albastru. De ce, oare? Chiar nu este nimeni constient ca o asemenea cladire impozanta ar trebui sa “respire” prin toti porii romaneste, pentru ca ne reprezinta tara in vazul intregii lumii? Cu toate ca eu nu sunt targumuresean, pana acum, dintre toti oamenii politici pe care ii urmaresc cu mare atentie, numai pentru primarul Dorin Florea am cuvinte de lauda. A pastrat vechea civilizatie a orasului, dar l-a si modernizat. Cand imi vin oaspeti de departe ii duc la Weekend, iar ei imi spun ca nici in strainatate nu gasesti un loc de vacanta atat de frumos, iar eu sunt tare mandru”, ne spune domnul Cocan.
Nascut in anul 1921, la scurta vreme dupa Marea Unire, domnul Cocan isi aminteste cat de mandru era de tot ceea ce reprezinta spiritul national romanesc, impletind culorile rosu, galben si albastru in costumele populare, in tesaturi, in straturile cu flori si in varuitul caselor. "Pana la 21 de ani, cand am plecat pe front, numai in opinci am fost incaltat si imbracat in port popular romanesc. Munceam cu ravna sa crestem averea noastra, dar si a tarii”, isi aminteste domnul Cocan. Dupa ce a luptat trei ani si jumatate cu arma in mana in cel de Al Doilea Razboi Mondial, a fost nevoit sa mai stea cateva luni departe de casa, fiind ranit si ingrijit intr-un spital din Austria. Drept rasplata pentru vitejia lui, astazi, domnul Cocan primeste o incredibila indemnizatie de veteran de razboi - 123 de lei!
"M-au luat pe front chiar inainte de nunta. Pe cand m-am intors, mireasa imi murise intr-un bombardament.
Am aflat ca am o fetita, ranita si ea si ramasa fara o mana, pe care o cresteau bunicii materni, dar cu care si acum tin legatura. Apoi, multe am mai avut de patimit. Comunistii ne-au luat tot si a trebuit sa ne descurcam. Eu m-am insurat, am mai facut 3 baieti si o fata, iar ca sa ii cresc m-am angajat postas. Dupa Revolutia din 1989, alt necaz. Pe unul dintre feciorii mei, angajat la Cluj-Napoca in cadrul armatei, l-au descoperit mare terorist. A fost singurul din tara condamnat la noua ani de inchisoare, din care a facut trei. L-au scos tap ispasitor pentru toti mortii de la Revolutie, desi el nu era decat capitan pe vremea aceea”.
Pentru ca astazi, 30 noiembrie, domnul Valentin Cocan implineste frumoasa varsta de 92 de ani, noi ii dorim multa, multa sanatate si traditionalul "La multi ani!”, alaturi de cei patru copii, noua nepoti si patru stranepoti.  

Lasă un comentariu