UN MOMENT CULTURAL IMPORTANT

Distribuie pe:

În după amiaza zilei de joi, 30 octombrie 2014, Sala Mică a Palatului Culturii din Târgu-Mureș a găzduit o interesantă seară de cultură.

Manifestarea culturală a fost organizată de către Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Protopopiatul Ortodox Târgu-Mureș și cu Consiliul Județean Mureș. Cu acest prilej a fost lansată lucrarea „Patericul egiptean", apărută în acest an la Editura „Reîntregirea" de la Alba Iulia cu binecuvântarea Înalt Prea sfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Pentru a prezenta monumentala lucrare, au fost invitați pr. prof. dr. Emil Jurcan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și prof. dr. Valentin Marica, senior editor la Radio România Târgu-Mureș.

În deschiderea serii culturale, pr. protopop Olimpiu Zăhan a arătat scopul reuniunii, după care l-a invitat pe pr. Florin Croitoru, consilier, să facă câteva precizări. Acesta, în cuvântul său, arăta: „Avem, astăzi, bucuria de a fi la Târgu-Mureș pentru noua ediție a «Patericului». El apare la Editura «Reîntregirea» sub formă nouă, într-o grafică deosebită."

În continuare pr. prof. dr. Emil Jurcan a făcut o excelentă și bine documentată prezentare a lucrării cu titlul de mai sus. În încheiere, vorbitorul spunea: „Singurii care nu se schimbă și rămân aceiași sunt ochii."

A urmat prezentarea prof. dr. Valentin Marica, care, bine documentată, a adus un plus de cunoaștere a „Patericului" spunând: „Această carte ne poate salva de mediocritate, căci ea este acțiune culturală, aș numi-o. Este un moment care contează pentru Editura «Reîntregirea».

În încheiere, pr. dr. Florin Croitoru, consilier, arăta că „Această carte a călătorit mult până să ajungă în zilele noastre, a călătorit până să ajungă și aici, în acest format", mulțumind celor doi distinși prezentatori, publicului participant și preoților din Protopopiatul Târgu-Mureș.

În încheiere cităm din spusele IPS Irineu, cu prilejul apariției acestei lucrări: „De acea, socotim extrem de importantă reeditarea colecției patristice a Patericului, care ne oferă experiența duhovnicească și înțelepciunea proverbială a Părinților pustiei."

Lasă un comentariu