Binecuvântarea Bisericii Penitenciarului din Aiud

Distribuie pe:

Sâmbătă, 24 octombrie 2014, la Penitenciarul din Aiud, județul Alba, a avut loc slujba de binecuvântare a Bisericii ridicate pentru persoanele aflate în detenție în această unitate. Evenimentul a fost unul amplu și înălțător, bucurându-se de prezența Înalt Presfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, și a Înalt Preasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei. Programul a cuprins binecuvântarea Bisericii și a celorlalte lucrări de reparații și oficierea Sfintei Liturghii de către înalții ierarhi, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Piatra de temelie a Bisericii Penitenciarului din Aiud a fost pusă în data de 25 martie 1995, de către Înalt Preasfințitul Părinte Andrei, episcopul Alba Iuliei din acea perioadă, pe locul fostei Infirmerii a unității. Locul ales avea o simbolistică deosebită, deoarece în timpul domniei Împărătesei Maria Tereza, acolo s-au vărsat lacrimi, sudoare și sânge de iobag român. Astfel, dintr-un loc al durerii și al suferinței, peste timp, acel loc s-a tranfigurat, devenind un loc al luminii, al speranței și al Învierii. Lucrările de construcție au durat un an și jumătate și reprezintă locașul de închinare cel mai mare și mai frumos din întregul sistem penitenciar românesc. El a fost construit în întregime de către deținuți, iar pictura a fost realizată sub coordonarea unui pictor din afara instituției, ajutat, însă, și de doi deținuți pictori, detașați special din alte închisori. Biserica a fost sfințită în data de 20 octombrie 1996, de către Înalt Preasfințitul Părinte Bartolomeu Anania, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului (închis în această unitate între anii 1953-1957), împreună cu Înalt Preasfințitul Părinte Andrei și cu Înalt Preasfințitul Părinte Teodosie Snagoveanul, alături de un important sobor de preoți.

La 18 ani după acest moment de referință, în data de 25 octombrie 2014, au fost binecuvântate lucrările de reparații exterioare ale Bisericii (zugrăveli exterioare, vopsirea lemnăriei, refacerea picturii exterioare și a treptelor de acces în sfântul locaș, automatizarea clopotelor și ridicarea unei troițe), realizate sub coordonarea preotului capelan Liviu Tarcău. Administrația Națională a Penitenciarelor acordă o importanță deosebită respectării și garantării dreptului fundamental la libertatea de gândire, de conștiință și credință religioasă a persoanelor private de libertate, fapt pentru care acestea au participat și ele la bucuria mărețului eveniment.

Lasă un comentariu