ȘOARECII AU MÂNCAT GRÂU ÎN VALOARE DE... 40 DE MILIOANE DE EURO!

Distribuie pe:

Conform unui comunicat al Federației Naționale a Producătorilor Agri-coli din România (FNPAR) peste 6% din producția de grâu din acest an a fost mâncată de șoareci, pagubele fiind estimate la 40 de milioane euro.

Pentru această pagubă, reprezentanții FNPAR acuză autoritățile că au interzis deratizările, pe motiv că produsele folosite de către fermierii români nu sunt omologate în Uniunea Europeană.

„Aproximativ 6 - 7% din producția de grâu din acest an a fost mâncată de șoareci direct din câmp. Anul acesta, a fost o explozie a numărului de șoareci. A fost ceva fantastic, niște atacuri cum n-am mai văzut. Numărul șoarecilor a crescut exponențial în ultimul an, pentru că autoritățile române au interzis deratizările, pe motiv că produsele folosite de către fermierii români nu sunt omologate în Uniunea Europeană.

Potrivit calculelor noastre, din producția de 6,8 milioane de tone de grâu, peste 400.000 de tone au fost mâncate de șoareci, provocând pierderi de aproximativ 40 de milioane de euro, la un preț mediu de 100 de euro pe tonă", a declarat, pentru Mediafax, Viorel Matei, președintele FNPAR.

Acesta contestă și datele oficiale ale Ministerului Agriculturii, conform cărora România a raportat o producție de grâu de 7,37 milioane de tone în acest an, în urcare față de 7,34 milioane tone anul trecut, fiind cea mai mare din ultimii nouă ani și a doua din ultimii 44 de ani.

„Chiar dacă s-au declarat în acest an producții record de grâu, acestea sunt mincinoase. Declarațiile au fost făcute la începutul recoltei, când s-a recoltat 15 - 20% din suprafață și, într-adevăr, producțiile au fost foarte bune, de peste 5.000 de kilograme la hectar. După aceea, a venit primul val de ploi, iar producțiile au scăzut undeva pe la 4.200 de kilograme la hectar, urmat ceva mai târziu de un al treilea val de ploi, care a dus la scăderea producției la 1.800 de kilograme. Nu puteam să-l culegem pe tot odată, la început, pentru că nu se coace tot grâul în același timp. În acest context, producția reală de grâu a ajuns la 6,8 milioane de tone, care a scăzut la 6,4 milioane de tone după atacurile șoarecilor", mai susține Viorel Matei.

Lasă un comentariu