Mâine, 8 noiembrie 2014, frumoasa comună Albești, așezată pe valea Târnavei Mici, își va sărbători impunătoarea Biserică, având hramul sfinților arhangheli Mihail și Gavriil.
Cu acest prilej, la inițiativa vrednicului primar Nicolae Șovrea, având și aprobarea Consiliului Local, îi va fi conferit post-mortem - Titlu de Cetățean de Onoare omului de aleasă omenie și trăire duhovnicească, părintele Aroneasa Aron, trecut la cele veșnice după o grea și îndelungată suferință. Acesta a fost un mare iubitor al neamului românesc, fiu al satului, implicat cu toată ființa lui în ridicarea localității, pe tărâm cultural, având un aport deosebit pe parcursul construcției măreței biserici, ridicată într-un timp în care îngrădirile întunecate ale stăpânirii statului comunist au făcut ca multe biserici să fie dărâmate, pe seama unor construcții megalomane, cum s-a întâmplat în capitala țării - București.
Dumnezeu a rânduit ca lucrarea construcției sfintei Biserici ortodoxe din comuna Albești să aibă în preajmă o seamă de buni și silitori credincioși, crescuți cu frică și adorație de Dumnezeu, contribuind fiecare locuitor cu cât a putut pentru ca lucrarea să fie dusă la bun sfârșit. Iar acest lucru nu s-a făcut fără jertfă și implicare. Potrivit domnului primar Nicolae Șovrea, o astfel de recunoaștere, prin acordarea Titlului de Cetățean Onoare unui Om a cărui trăire și implicare sunt cunoscute, reprezintă o binemeritată recunoaștere a unor merite mai presus de uitare.
Totodată, după marele praznic al sfintei Liturghii închinate arhanghelilor Mihail și Gavriil, căruțele împodobite cu înflorate covoare țesute de mână, încărcate de tinerii juni și de fete, purtând cu mândrie portul nostru popular, vor lua drumurile satului, chemând lumea la sărbătoare, un festival al cântecului și jocului popular sub sigla „Hai vecine-n sărbătoare", ajuns la a V-a ediție, ce va avea loc la Căminul Cultural Albești. Programul artistic cuprinde interpretări de cântec popular, dansuri populare, grupuri vocale, având invitați artiști populari din localitatea cu același nume, Albești, aflată în județul Constanța. Inițiativa întâlnirii au luat-o primarii din cele două comune înfrățite, care doresc ca, prin cântec și cunoaștere reciprocă, să se lege o trainică prietenie între cele două localități. Vor evolua pe scenă Grupul „Plaiuri de dor" - Albești, Constanța, Grupul vocal „Stejarul", compus din cadrele poliției municipiului Sighișoara, grupul Folcloric „Plaiuri Ardelene" - Sighișoara, condus de Viorel Răduț, Grupul folcloric „Arini", din satul Boiu, Corul bărbătesc „Nadeșul dintre Târnave", Grupul Folcloric „Târnava", din satul țopa, Grupul folcloric „Doina" - Albești, condus de soții Laurențiu și Felicia Stan, nelipsind de la acest maraton cultural îndrăgitul interpret de muzică populară Nelu Șopterean, un nume scris cu litere de aur pe firmamentul cântecului neaoș popular ardelenesc.