Un român supraviețuiește cu 919 lei pe lună, din care peste 40% se duc pe mâncare! Pe educație? 0,5%

Distribuie pe:

…Așa ne spun datele Institutului Național de Statistică (INS), potrivit cărora venitul mediu total al unei gospodării în România a fost, în trimestrul II din 2014, de 2.452 de lei/lună, în timp ce cheltuielile totale au reprezentat 90,1% din nivelul veniturilor totale. Dacă veniturile totale medii lunare au reprezentat, în termeni nominali, 2.452 lei pe gospodărie, cele pe o persoană au fost de 919 lei.

Conform sursei citate, principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii și transferurile către administrația publică și privată și către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuțiilor, precum și acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei (hrana animalelor și păsărilor, plata unor munci pentru producția gospodăriei, produse pentru însămânțat, servicii veterinare).

INS precizează, de asemenea, că unele particularități în ceea ce privește structura cheltuielilor totale de consum sunt determinate de mediul de rezidență. Astfel, în timp ce nivelul mediu lunar pe o gospodărie al cheltuielilor totale de consum, este mai mare în urban față de rural cu 429 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 47 lei.

Aceasta derivă din faptul că, în rural 42,3% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezintă contravaloarea consumului din resurse proprii, în timp ce în mediul urban consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 18,7% din cheltuielile pentru consumul alimentar.

Produsele alimentare și băuturile nealcoolice au deținut, în trimestrul II 2014, în medie, 41,3% din consumul gospodăriilor. O componentă a consumului, cu pondere relativ mare în cheltuieli, este legată de locuință (apă, energie electrică și termică, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea și întreținerea locuinței). Aceasta a reprezentat, în trimestrul II 2014, 19,5% din cheltuielile totale de consum. În cadrul cheltuielilor cu locuința cea mai mare pondere a deținut-o cheltuielile necesare funcționării și încălzirii locuinței (15,6%). La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodării pentru hoteluri, cafenele și restaurante (1,8%) și cele pentru educație (0,5%).

Așadar, statistic, asta era situația consumurilor în trimestrul II 2014. Să vedem ce-o fi în trimestrul III și, mai ales, în ultimul trimestru?! Că tot se apropie iarna…

Lasă un comentariu