BÂRFA NE CREȘTE STIMA DE SINE

Distribuie pe:

Cercetătorii olandezi de la Universitatea din Groningen, coordonați de românca Elena Martinescu, susțin că bârfa, indiferent dacă este pozitivă sau negativă, are un efect benefic asupra noastră, respectiv că, atunci când vorbim despre alții, ne comparăm cu ei și, astfel, câștigăm mai multă stimă de sine și ne autoevaluăm pozitiv.

„În cadrul studiului nostru, voluntarii au fost rugați să își amintească o bârfă auzită despre cineva, pozitivă sau negativă, iar apoi să spună nivelul de autoprotecție și de creștere a stimei de sine rezultate după aflarea acesteia. Astfel, am constatat că în cazul veștilor negative crește tendința de autoprotecție și de autopromovare, în timp ce în cazul informațiilor pozitive apare o creștere a stimei de sine. Veștile pozitive ne arată cum ne putem îmbunătăți propria viață, iar informațiile negative ne pot flata, pentru că arată cum alții se descurcă mai greu decât noi, dar totodată ne și sperie, pentru că prezintă un mediu negativ, în care oricine poate fi, la rândul său, victimă a bârfelor.

Deși femeile sunt considerate vinovate de răspândirea bârfelor, dimpotrivă, bărbații sunt cei care transmit primii informațiile confidențiale. Ei folosesc de obicei rețelele sociale pentru a spune ce au aflat, în cel mult 3 ore de la aflarea veștii. În comparație, femeile păstrează un secret în medie 3 ore și jumătate. În plus, femeile care aud bârfe negative tind să fie mai reținute, să se autoprotejeze, temându-se că vor fi la rândul lor vorbite de rău, în schimb, bărbații sunt mai temători când aud discuții pozitive despre alții, pentru că se compară cu aceștia și îi consideră rivali, adică potențiale amenințări. Însă, pentru toți, bârfa este o sursă importantă de informare indirectă, ajutând la realizarea unor comparații cu alte persoane, ceea ce ne poate influența în final comportamentul.

De aceea, nu trebuie să respingem acest stil de discuție, ci să înțelegem că și bârfa este o parte din viața noastră, dar că trebuie privită cu o atitudine critică", explică specialiștii olandezi, citați de descopera.ro.

Lasă un comentariu