CRISTALIZAREA MIERII, DEFECT SAU CALITATE?

Distribuie pe:

Cristalizarea mierii este un proces natural, care apare mai devreme sau mai târziu la toate tipurile de miere, provenite atât din flori, cât și din mână. Mierea provenită din flori cristalizează în decurs de una până la trei luni de la extracție. Excepție face mierea de salcâm, la care acest proces apare după un an de zile.

Pentru a înțelege acest fenomen trebuie să analizăm ce reprezintă de fapt mierea, o soluție suprasaturată de zaharuri, în special glucoza și fructoza la care se adăugă enzime, substanțe minerale, acizi organici, pigmenți, vitamine și alte substanțe care fac din miere un produs special, un aliment medicament. Și totuși această minune a naturii se supune legilor fizico-chimice, și, ca orice soluție concentrată, suprasaturată, cristalizează.

Practic, timpul de cristalizare depinde de raportul dintre glucoză și fructoză, cele două zaharuri predominante în miere, cu proprietăți diferite de cristalizare (fructoza greu cristalizabilă, iar glucoza ușor cristalizabilă). De aici putem deduce comportamentul diferit de cristalizare al mierii de salcâm, miere cu un conținut mai ridicat de fructoză (cristalizare după un an de zile sau mai mult) și al mierii de rapiță, floarea soarelui în care predomină glucoza (cristalizare în decurs de o lună).

Mierea de mână, are o compoziție mai complexă, față de mierea provenită din nectarul florilor, incluzând substanțe pectice și gumoase, care acționează ca o frână în desfășurarea cristalizării. Mierea de mână își păstrează astfel consistența fluidă o perioadă mai mare de timp decât mierea din flori.

Pentru a păstra mierea în stare fluidă cât mai mult timp, este indicat a nu fi păstrată la temperaturi scăzute și de asemenea a se evita agitarea, omogenizarea, înglobarea de aer.

Lichefierea mierii cristalizate este un proces care impune tratarea termică. Este un procedeu tehnologic necesar în activitatea de procesare a mierii, dar care ulterior este bine a se evita, deoarece ori de câte ori încălzim mierea, pierdem o parte din substanțele ei valoroase.

Consumați cu încredere miere cristalizată, este o garanție a calității, a autenticității și nicidecum un DEFECT.

 

Lasă un comentariu