Stresul și depresia

Distribuie pe:

Specialiștii spun că la noi în țară depresia este mai frecventă decât diabetul. Mai vulnerabile sunt femeile între 20 și 40 de ani. Dar în ultimii doi ani, din cauza prelungirii crizei (a recesiunii) cu tot cortegiul de necazuri, procentele tind să se egalizeze între femei și bărbați. Mai grav este că, în timp ce restul europenilor pot să se trateze pentru că au acces la consultații psihologice, la noi acestea sunt considerate un lux. În Europa există un psiholog la 1.500 de persoane, iar în România doar unul la 11.000 de pacienți.

Potrivit unui studiu Ipsos MORI, realizat pentru European Depression Association (EDA), depresia este o boală costisitoare. Astfel, costurile se ridică la 92 milioane de euro în 2013 la nivelul Uniunii Europene, generate de pierderile de productivitate cauzate de absența, respectiv concedii medicale sau de prezența la locul de muncă, dar cu randament mult diminuat din motive de boală. Conform EDA, depresia reprezintă o problemă de sănătate mintală majoră mai ales la persoanele active pe piața muncii.

Specialiștii Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie atrag atenția asupra faptului că simptomele depresiei se manifestă prin: lipsa de somn sau prea mult somn, pierderea poftei de mâncare sau pofta exagerată, reducerea capacității de concentrare, plânsul cu ușurință, stare de tristețe, gânduri de genul „nu are rost să trăiești", sentimente de vinovăție. Drept care, dacă aceste simptome se manifestă mai mult de două săptămâni, trebuie consultat  urgent medicul.

Lasă un comentariu