Cine se culcă prea devreme nu se trezește mai odihnit

Distribuie pe:

Cine se culcă prea devreme nu se trezește mai odihnit, arată un specialist în somn, care adaugă că ora ideală pentru culcare s-ar calcula în funcție de ritmul fiecăruia. O noapte este alcătuită din patru - șapte cicluri a câte 90 de minute fiecare, relatează lefigaro.fr.

Se spune că orele dinaintea miezului nopții sunt cele mai bune pentru somn, dar dr. Pelayo, cercetător specializat în somn la Universitatea Stanford (California), susține că este doar o legendă. Pentru ca somnul să fie eficient, fiecare trebuie să își cunoască nevoile de odihnă și ora optimă de culcare. „Dacă trebuie să vă treziți la 7.30 și apreciați că vă sunt necesare șapte ore și jumătate, trebuie să vă culcați pe la 23.45, spune cercetătorul, citat de site-ul Atlantico.

El consideră că oamenii nu trebuie să lupte împotriva organismului și să se culce dacă nu sunt obosiți. „Este o greșeală să mergem la culcare prea devreme. Să mergi să te culci când organismul preferă să fie treaz este ca și cum ai înota împotriva curentului", afirmă Pelayo, adăugând că nu ne culcăm la comandă, ci somnul este reglat de ceasul biologic.

Factori interni, ca hormonul somnului (melatonina) și temperatura corpului, contribuie la adormire, trimițând semnale creierului. Intră în joc și factori externi, cum ar fi scăderea progresivă a luminii, care stimulează producerea de melatonină.

Specialistul recomandă oamenilor să țină seama de obiceiurile zilnice și să își stabilească o bună igienă a somnului, determinată de cicluri. O noapte este formată din patru - șapte cicluri a câte 90 de minute fiecare și 15 minute sunt necesare pentru a adormi. Este indicată prin urmare culcarea la ore fixe.

Lasă un comentariu