IN MEMORIAM EMIL RACOVIțĂ

Distribuie pe:

Anul acesta, în luna noiembrie, se împlinesc 146 de ani de la naștere și 67 de ani de la trecerea la cele sfinte a ilustrului savant, explorator, speolog și biolog român, Emil Racoviță. Născut la data de 15 noiembrie 1868, la Iași, Racoviță este considerat părintele biospeologiei, dedicându-și mare parte din activitatea sa studiului faunei din subteran, peșterilor și pânzelor freatice. La vârsta de numai 25 de ani a devenit membru al Societății Zoologice din Franța, țară în care și-a desăvârșit studiile universitare și în care și-a început cercetările subacvatice, în cadrul stațiunii de biologie marină de la Banyuls-sur-Mer. Fiind elev al nu mai puțin celebrului geolog Grigore Cobălcescu, în decursul escalelor sale ocazionate de expediția în Antarctica la bordul navei sale „Belgica", și-a onorat profesorul, denumind una dintre insulele descoperite în apropierea țării Palmer, Insula Cobălcescu.

Materialele culese la bordul navei „Belgica" au stat la baza editării a peste 60 de volume, reprezentând o contribuție științifică a cărei amploare a depășit toate expedițiile antarctice anterioare la un loc. Descoperirile și cercetările sale au depășit granițele atinse de alți cercetători până la el, fiind inițiatorul unui program internațional de cercetare a faunei peșterilor, denumit „Biospeologica". Cu toate acestea, Racoviță înființează primul Institut speologic din lume în România, la Cluj, unde reunește, pe lângă cercetători români, și echipe de specialiști străini, alături de care va spori pas cu pas faima țării noastre, prin abordarea originală asupra biospeologiei. Spiritul său patriotic este pus în valoare în anul 1940, când, urmare Dictatului de la Viena, Clujul intră sub dominația ungară, fapt care determină mutarea la Timișoara a întregii sale activități. Revine la Cluj pentru a reorganiza institutul, abia după reîntoarcerea Transilvaniei la țara mamă.

Printre cele mai de seamă realizări ale sale se numără studiul imenselor mamifere subacvatice și a pinguinilor, fiind recunoscut în istoria științei ca descoperitorul balenei cu cioc, cercetările asupra vieții focilor și păsărilor antarctice, dar cele mai dragi sufletului românesc sunt studiile speologice care au dăruit circuitului turistic românesc un șir uimitor de peșteri, unice în lume. Volumele publicate de Emil Racoviță au reprezentat în toate timpurile puncte de referință în literatura de profil din întreaga lume. A ocupat funcția de președinte al Academiei Române, fiind și primul profesor din România care a predat vreodată un curs de biologie generală.

La 17 noiembrie 1947, se desparte de aventurile uluitoare care i-au marcat activitatea și întreaga sa existență, lăsând în urma sa, nu numai un bogat material științific, ci și amintirea unei personalități covârșitoare, devotate muncii și țării sale, pe care urmașii au datoria de a o cinsti așa cum se cuvine.

Lasă un comentariu