Motto: „Santa Klaus is coming to town" („Moș Crăciun vine în oraș")
Ministru de Externe numit doar cu aproape o săptămână în urmă de Traian Băsescu, de voie - de nevoie, doar aparent victimă colaterală în „Diversiunea diaspora" generată de ex-ul Corlățean la ordinele lui Ponta, Theodor Meleșcanu a demisionat. Foarte bine! Vulpe bătrână, uns cu toate alifiile politice, bătrânul domn s-a retras, totuși, cu capul pe umeri, pe ușa din față. Se aștepta să înceapă scalparea scăfârliilor, fiindcă frica păzește bostănăria. Și ditai ex-ul nu poate împărtăși soarta vornicului Moțoc. Mulțimea, diaspora, peste 6 milioane de români - „proști dar mulți!" - vor „capul lui Moțoc!". (Cine nu știe despre Lăpușneanu și Moțoc să mai pună mâna pe carte!)
Nu același lucru intenționează să facă, liberi și nesiliți de nimeni - deocamdată! -, premierul Ponta și membrii cabinetului său. Dar, vai!, eșafodajul coaliției scârțâie pe ici-colo, prin părțile esențiale, în ciuda declarațiilor de strălucitor penibil ale aliaților (și) în conferința de presă de luni: președintele executiv al PSD - Liviu Dragnea (a cărui demisie din funcția de partid o cere chiar Dan Șova), șeful UNPR - Gabriel Oprea, șeful PC - Daniel Constantin, și senatorul Călin Popescu Tăriceanu - nominalizat la funcția de premier dacă ar fi ieșit pasiența - și… Nu este niciun „și", doar un mare semn de întrebare. Unde sunt prietenii maghiari? Iaca, nu-s! Din galerie a lipsit cu desăvârșire UDMR, membră a coaliției de guvernare, deși liderul Kelemen Hunor își declarase inițial atașamentul flamboaiant față de Pinocchio. Care Pinocchio a declarat, cu tupeul arhicunoscut: „Atât timp cât am sprijinul coaliției, îmi propun să rămân în funcția de prim-ministru." Să vezi și să nu crezi! „Nu vreau să o luați ca o polemică politică - ne-a liniștit el, totuși -. Cred, cu toată obiectivitatea, că ACL, care e acum reprezentanta Opoziției, încă nu are o echipă guvernamentală și un program care să asigure predictibilitate și dezvoltare. Intenționez să continui actul de guvernare alături de PSD, UNPR, PC, UDMR și PLR, să adoptăm cât mai repede bugetul. S-a terminat campania, nu schimbăm nici cota unică, nu mărim taxele, astea sunt armele fiecărui partid, dar vreau ca toată lumea să stea liniștită".
Înduioșătoare grijă față de națiune și de starea ei sufletească!
Evident, cei prezenți și-au manifestat emoționant dorința arzătoare de a rămâne prim-ministru (fiindcă, altfel, o pun de mămăligă unii!), cu atât mai mult cu cât liderul le-a sugerat „să pună batista pe țambal", unitatea partidului fiind prioritatea momentului, impunându-se, în caz contrar, „despărțirea drumurilor".
În același context, premierul în funcție a precizat că PSD va vota marți (adică ieri), în cadrul dezbaterilor din Camera Deputatilor, pentru respingerea legii imunității și pentru încuviințarea cererilor Justiției. Tăriceanu a anunțat că va cere, tot marți, în Senat, un vot pentru constatarea stării de incompatibilitate a lui Akos Mora, care s-a autosuspendat recent din PNL, dar nu a pomenit nimic despre doi «grei» din coaliție: Ecaterina Andronescu (PSD) și Serban Mihăilescu (UNPR, ex-PSD), vizați de anchete ale Justiției. În privința alegătorilor… „Le transmit celor peste 5 milioane de români care m-au votat că sunt foarte onorat de sprijinul lor, mă simt foarte obligat față de ei, și voi încerca să-i reprezint, să-i apăr și să-i protejez." - a declarat Ponta.
Sinceră să fiu, nu cred că va apuca. Fiindcă nu mai are când și fiindcă oamenii nu-i mai vor, nici pe el, nici marionetele din Cabinetul lui. Nu sunt Mama Omida și nu dau în bobi, dar trăiesc între românii obișnuiți. Și ei gândesc altfel: „Oamenii trebuie să continue să iasă în stradă până atunci când acest guvern, în frunte cu Ponta, va dispărea, doar așa România poate începe un drum nou, de vindecare. Nu mai are sens să vină acum cu planuri economice, prea târziu, acest guvern a cam arătat tot ce putea..." N-o spun doar eu, este glasul cvasiunanim… „al străzii".
Cum ziceam, la conferința de presă de luni nu a participat niciun udemerist. Am încercat să aflu de ce. Se pare că a intrat dihonia și între unguri! Aparent! Conform HotNews.ro, „Hunor ar vrea la guvernare, iar Borboly Csaba și Antal Arpad vorbesc despre ieșirea de la guvernare: «Acest Guvern a obstrucționat votul în străinătate»".
Iată ce declară Kelemen Hunor: „Subiectul următoarelor zile este în ce măsură Uniunea va continua împreună guvernarea cu PSD sau nu"- În opinia sa, înainte de orice decizie, trebuie analizate rezultatele alegerilor, «trebuie să înțelegem ce s-a întâmplat". E important faptul că alegerile s-au terminat cu o diferență semnificativă, „noul președinte putând, astfel, să-și exercite mandatul cu o legitimitate puternică". Îi merge mintea ungurului, evident, nu ca altora! El a mai precizat, pentru MTI, că, deși în voturi s-a exprimat pregnant și identitatea regională, votul în semn de protest față de Victor Ponta este o realitate: „Există un grup social important, care nu-și găsește calculele politice în niciuna dintre forțele politice. Acest grup social a votat, în 2012, USL-ul, iar acum a votat un om de la care speră să le soluționeze problemele".
În pofida acestor declarații, Liviu Dragnea susține că Hunor l-ar fi asigurat telefonic pe Victor Ponta de continuarea parteneriatului. Eu n-aș crede. Dragnea e și mai diabolic decât Ponta.
În replică, președintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, cere ieșirea Uniunii de la guvernare, invocând trei motive. „În acest moment sunt discuții informale în UDMR și se va lua o decizie - a declarat, pentru HotNews.ro, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, enumerând cele trei motive pentru care consideră că UDMR trebuie să iasă de la guvernare: 1.Comunitatea maghiară a dat un mesaj foate clar că nu vrea ca UDMR să stea alături de PSD (prin votul negativ primit de Victor Ponta în Secuime - n.r.); 2. Sunt și chestiuni de moralitate politică și de principii - cei de la PSD, între cele două tururi, în Secuime, au trimis mii de fluturași cu Kelemen Hunor și Marko Bela, fără ca ei să știe. A fost un gest extrem de revoltător al PSD, și acest lucru trebuie sancționat; 3. Faptul că acest guvern a obstrucționat votul în străinătate ține de principiile democratice și nu putem fi solidari cu un astfel de guvern". În context, liderul UDMR a aratat că nu urmărește ca Guvernul Ponta să pice, el considerând că acest cabinet are sprijin suficient în Parlament și fără maghiari.
Politicianul harghitean Borboly Csaba consideră că „Suntem într-o nouă situație, trebuie să vorbim ce vom face în continuare. Votanții maghiari au arătat încotro trebuie să meargă UDMR", a declarat el, pentru Radio Târgu-Mureș, „În următorii doi ani trebuie să lucrăm în unificarea internă a uniunii maghiarilor, deoarece 500.000 de mii de votanți maghiari știu ce vor. Procesul de reformă trebuie pornit din interior, potrivit acestuia, care crede că multe lucruri nu pot continua, începe o nouă eră, trebuie să privim realitatea, trebuie să dezbatem problemele. (…) Acum nu se merită a înainta politicieni pe funcții de putere, votul de duminică a fost exprimarea unei opinii despre politicieni, iar voința poporului este lege. Trebuie să reformăm și din punct de vedere al conținutului" .
„Trebuie apreciat faptul că România și-a arătat o nouă față, atunci când a ales un președinte sas și protestant. UDMR a luat o decizie bună atunci când a lăsat la latitudinea fiecărui maghiar să voteze, pentru că astfel a mai recuperat din pierderea încrederii, provocată anterior." - a concluzionat Borboly Csaba.
Cert este că avem un președinte - sas lutheran - votat de peste 6,5 milioane de români din țară și diaporă, despre care publicația germană „Spiegel Online" afirmă: „Iohannis nu a pornit lipsit de șanse în cursa electorală. Cu toate acestea, rezultatul pe care l-a obținut este senzațional, mai ales în contextul în care puterea coruptă, de sorginte comunistă, a PSD, cu Victor Ponta în frunte, nu a ezitat să ducă o campanie cu atacuri personale la adresa lui Iohannis, naționalistă și murdară. S-a văzut acest lucru în fața ambasadelor românești din Europa, unde s-au format cozi interminabile, încercându-se blocarea votului în diaspora".
Ziarul „Die Welt" completează aceeași idee, scriind că „sloganul lui Ponta despre mândria de a fi român nu a rezonat în mintea românilor. Mulți dintre aceștia nu sunt chiar deloc mândri, când văd ceea ce se întâmplă în țară. Sărăcie omniprezentă, economie prăbușită, interminabile scandaluri de corupție, în care sunt implicați mai mulți parteneri politici de ai lui Ponta. De cealaltă parte, Iohannis reprezintă corectitudinea germană și singura poveste de succes a României: revirimentul economic al Sibiului și buna administrare a acestui oraș, unde primar a fost Iohannis". Același ziar afirmă, la finalul articolului: „Într-un fel, victoria lui Iohannis este și o revenire la vechile tradiții. Klaus Iohannis este primul președinte «german» după abdicarea Regelui Mihai de Hohenzollern, forțată de sovietici. Asta se întâmpla în 1947, acum mai puțin de 70 de ani".
Cert este un singur lucru: acum, Klaus Iohannis trebuie lăsat în pace să lucreze. Cu o șleahtă pesedistă în spate nu va reuși. I se va pune permanent crosa la patină. Guvernul pesedist trebuie să demisioneze în totalitate, elegant. Mai au un pic de vreme să iasă și ei pe ușa din față. Teamă îmi este că, dacă nu vor pleca de bună voie, pesedișții vor fi obligați de alegători să iasă în marș forțat, pe ușa din dos. Bine ar fi să nu se ajungă astfel la căderea capetelor.
Noul președinte are nevoie de o echipă nouă, puternică, loială și credibilă, cu care să înceapă grabnic treaba. „Santa Klaus is coming to town"! No, hai!
P.S. Premierul Victor Ponta a anunțat, în debutul ședinței de guvern, că îl propune pe Mihnea Motoc pentru șefia MAE. Motoc este soțul Iuliei Motoc, care este judecător la CEDO. Din aprilie 2008, Mihnea Motoc este ambasador extraordinar și plenipotențiar, reprezentant permanent al României pe lângă Uniunea Europeană, după ce anterior, timp de cinci ani, a îndeplinit aceste atribuții pe lângă ONU.