Prima conferință de presă a noului președinte, Klaus Iohannis

Distribuie pe:

În prima conferință de presă după ce a fost sigur că este câștigător (conform Biroului Electoral Central) al turului doi pentru prezidențiale, Klaus Iohannis le-a mulțumit tuturor românilor care l-au votat și le-a transmis că va fi un președinte liber, care îi va reprezenta.

Deși în timpul campaniei electorale a lăsat impresia că este oarecum timid, după ce a fost ales de către români ca președinte al lor pentru următorii cinci ani, Klaus Iohannis ni s-a înfățișat precum un politician onest, curajos și sincer:

„Dragi români, cu peste 6,2 milioane de voturi m-ați ales președinte, drept pentru care vă mulțumesc. Acum, după ce a trecut campania, sunt dispus să mă apuc foarte serios și hotărât de treabă. Pe 16 noiembrie, românii au dat semnalul schimbării profunde în țară. Acest semnal este unul foarte puternic, atât pentru mine, cât și pentru clasa politică.

Rog Parlamentul să ia în discuție solicitările primite din partea Justiției și să le încuviințeze pe toate. Rog partidele să înceapă urgent discuții pe tema votului electronic și prin corespondență. Nu vreau să se mai întâmple vreodată ceea ce s-a întâmplat acum în diaspora. Este inadmisibil așa ceva. Vreau să îmi exprim respectul pentru cei din străinătate, care au avut nevoie de multe ore ca să voteze, stând în ploaie și în frig. Cineva trebuie să suporte consecințele votului catastrofal din diaspora. Guvernul va trebui să analizeze și să îi tragă la răspundere pe cei vinovați de organizarea defectuoasă. Este îmbucurător faptul că aproape 400 de mii de români au votat, însă este îngrijorător că mii dintre ei nu au apucat să voteze. Cei vinovați trebuie să răspundă cu funcția!

Îl rog pe președintele încă în funcție (Traian Băsescu) să analizeze situația și să-i recheme de pe post pe toți diplomații care nu au gestionat corespunzător situația din secțiile de vot. Este un gest minimal să fie retrași ambasadorii și consulii din locurile unde românii au fost umiliți. Nu accept ca atâția concetățeni de-ai mei să fie tratați cu gaze lacrimogene, pentru că au vrut să voteze", a spus Klaus Iohannis.

Lasă un comentariu