Zgonea: „Comisia pentru modificarea Legii alegerilor parlamentare, convocată săptămâna viitoare; includem votul prin corespondență"

Distribuie pe:

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a anunțat că săptămâna viitoare va fi convocată o Comisie pentru modificarea Legii alegerii Camerei Deputaților și Senatului care să includă și votul prin corespondență, astfel încât „niciun român să nu fie împiedicat în 2016 să aleagă viitorul Parlament".

„Votul prin corespondență este extrem de important la alegerile pentru camera Deputaților și pentru Senat, care sunt în 2016. Săptămâna viitoare convocăm comisia pentru modificarea legii și vom discuta acest capitol (n.r. al votului prin corespondență). Vom găsi soluția oportună în așa fel încât în cel mai scurt timp românii să aibă o lege de alegere a Camerei Deputaților și Senatului care să includă și votul prin corespondență, care este parte a modelului de vot pe care românii îl au. Vor avea vot prin corespondență, vot electronic și vot direct. Votul prin corespondență nu exclude votul direct la urnă. El face parte din Legea alegerilor Camerei Deputaților și Senatului. Pentru Legea alegerilor locale, dacă se va dori, vom discuta la momentul oportun dacă este util să avem un vot prin corespondență. El implică o altă abordare. Pentru alegerile prezidențiale discutăm peste 5 ani. Prioritatea noastră este să facem astfel încât niciun român să nu fie împiedicat să voteze viitorul parlament al României", a afirmat, miercuri, Valeriu Zgonea, în plenul Camerei Deputaților.

În ședința de plen de miercuri, liderul grupului PDL, Tinel Gheorghe, a solicitat dezbaterea propunerii legislative privind exercitarea prin corespondență a dreptului de vot de către alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate, prin mutarea lui de pe poziția 121 a ordinii de zi pe poziția 11.

Liderul deputaților PDL a subliniat că prin dezbaterea propunerii legislative, printre ai cărui inițiatori se numără deputatul Eugen Tomac, a dorit să pună „semnul egal între vorbe și fapte".

Solicitarea a fost respinsă de plen, iar Zgonea a explicat că „proiectul nu are nicio legătură cu votul prin corespondență, acest vot este diferit pentru alegerile parlamentare, prezidențiale sau locale".

La rândul său, liderul grupului PSD, Marian Neacșu, a precizat că pentru elaborarea unei „legi funcționale" este nevoie de o abordare „calmă".

Lasă un comentariu