CNCD sancționează afirmațiile Gabrielei Firea referitoare la faptul că Iohannis nu are copii

Distribuie pe:

Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), întrunit miercuri, a decis în unanimitate sancționarea cu avertisment a senatoarei PSD Gabriela Firea pentru afirmațiile făcute într-o conferință de presă la sediul Partidului Social Democrat cu privire la faptul că liderul liberal Klaus Iohannis nu are copii.

CNCD a decis că aceste afirmații reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate al persoanelor, pe criteriul situației familiale, potrivit unui comunicat al Colegiului.

„Reclamatei i s-a aplicat sancțiunea contravențională a avertismentului. Totodată, Colegiul Director condamnă public astfel de declarații, considerându-le ca fiind discriminatorii și reiterează apelul către persoanele care dețin funcții publice sau sunt formatori de opinie în societate să promoveze un comportament și un limbaj nediscriminatoriu, precum și să ia atitudine față de eventualele încălcări ale principiului egalității de șanse", precizează comunicatul CNCD transmis AGERPRES.

Afirmațiile sancționate de CNCD sunt: „Nu ești un om complet fără să crești un copil. (...) Eu vă spun sincer că am prieteni de familie care nu au putut avea în mod natural, biologic, copii din motive de sănătate și au înfiat (...) pentru că un părinte este mult mai atent, mult mai sensibil, la viața celor din jur pentru că se gândește la proprii copii. Un om, din punctul meu de vedere, este mult mai bun la suflet atunci când crește un copil de la primele zile până la maturitate. Sunt niște etape ale vieții pe care un om fără copii, un om care trăiește într-o casă rece, fără să se audă gânguritul bebelușilor, primii pași, primele note de la școală, nu are cum să le simtă. Și îți marchează psihologic întreaga existență acest fapt. (...) Poți să înfiezi un copil, dacă vrei să ai o familie completă din toate punctele de vedere. (...) În toate statele civilizate cei care doresc să ajungă președinți provin din familii complete, sunt căsătoriți, au copii, au nepoți, au trecut prin toate etapele vieții".

Totodată, CNCD a luat în considerare și întrebarea unui jurnalist prezent la conferința de presă: „Deci ăsta ar fi un defect pentru un viitor președinte?", la care senatorul PSD a replicat: „Categoric".

Lasă un comentariu