ZIUA NAȚIONALĂ FĂRĂ TUTUN - 20 NOIEMBRIE

Distribuie pe:

Ziua Națională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din noiembrie, printr-o inițiativă de a atrage atenția asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătății oamenilor.

Agenția Națională Antidrog (ANA), prin intermediul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș, folosește acest prilej pentru a derula, la nivel local, activități de informare-sensibilizare-conștientizare în mediul școlar, familial și în comunitate, asupra riscurilor consumului de tutun și de formare de abilități de viață sănătoasă.

Totodată, având ca temă „Ajută-mă să cresc!", Ziua Națională fără Tutun oferă Agenției Naționale Antidrog cadrul informării și sensibilizării populației nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de țigară - așa numitul „fumat pasiv" -, alături de încurajarea acesteia din urmă de a-și solicita dreptul la un aer fără fum de țigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare.

De asemenea, specialiștii ANA atrag atenția și asupra efectelor dăunătoare în planul sănătății ale fumatului secundar, în special asupra copiilor care cresc în familii cu cel puțin un membru fumător. Fără voia lor, aceștia sunt expuși atmosferei viciate de fumul de tutun și, în plus, există un risc crescut de a deveni ei înșiși fumători. De aceea, exemplul personal al părinților de nefumători este cel mai bun mijloc pentru a-și convinge copiii să nu fumeze.

***

În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de țigări, iar aproximativ 85% dintre pacienții cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societății Române de Pneumologie. Totodată, studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din țara noastră și-ar dori să reducă numărul țigărilor sau să renunțe complet la fumat.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, fumatul produce în prezent circa 6 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori și ex-utilizatori, iar mai mult de 600.000 sunt nefumători expuși fumatului pasiv. Se estimează că, până în anul 2020, numărul deceselor ar putea crește la 7,5 milioane pe an, fumatul determinând 10% din totalul deceselor.

Efectele negative ale fumatului nu se limitează la fumător, ele răsfrângându-se dramatic și asupra celor aflați în proximitatea sa. Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de muncă și ca o amenințare la adresa sănătății publice. Numeroase studii arată că fumatul pasiv este o cauză a bolilor cardiace și a cancerului pulmonar la adulții expuși. În Europa, bolile legate de fumat fac anual 650.000 victime; dintre acestea, 80.000 de decese sunt urmare a fumatului pasiv.

În acest sens, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș desfășoară activități de informare și distribuire de materiale cu privire la consumul de tutun, activități ce se adresează, în principal, elevilor și tinerilor.

 

Lasă un comentariu