În România sunt cei mai puțini salariați din ultimii 54 de ani!

Distribuie pe:

… Constatarea aparține statisticienilor, conform cărora, țara noastră a rămas doar cu puțin peste 4 milioane de salariați. Adică, la nivelul la care se situa în anul 1960! Asta în condițiile în care, deși avem aproape 10 milioane de oameni apți de muncă, care au vârste cuprinse între 15 și 64 de ani! Situația este cu atât mai dramatică cu cât salariații actuali sunt singurii care plătesc taxe la stat, adică doar ei susțin veniturile a peste 5 milioane de pensionari.

Potrivit Ziarului Financiar, în ultimii 10 ani, scăderea numărului de salariați a fost dramatică: dacă în 1990 aveam aproximativ 8 milioane de salariați, acum sunt doar vreo 4 milioane!

Paradoxal însă, în ultima jumătate de an, datele de la Institutul Național de Statistică arată că în România sunt din ce în ce mai puțini șomeri. Și atunci, întrebarea: de ce nu muncesc românii? Lucrează, spun specialiștii în resurse umane, dar nu legal. Economistul Liviu Voinea, acum, ministru - citat de mai multe ziare - spunea: „Numărul salariaților cu contracte de muncă scade pentru că fie din ce în ce mai muți români preferă să lucreze la negru, fie au finalizat perioada în care primeau ajutorul de șomaj și sunt fără loc de muncă, deci, practic, nu mai sunt în nicio evidență a vreunei instituții".

Tot el susținea că, dintre românii care apar în statistici ca neavând un job, aproximativ două milioane sunt plecați la muncă peste hotare.

Întrebarea este: va face, cu adevărat, lumină în această problemă (munca la negru) noul Cod al Muncii? Unele semnale bune există, dar mai e, încă, mult până… departe!

Lasă un comentariu