IN MEMORIAM JEAN ALEXANDRU STERIADI

Distribuie pe:

Pe data de 23 noiembrie a anului 1956, și-a șters imaginea pregnantă din lumea materială Jean Alexandru Steriadi, pictorul și graficianul român care a devenit inițiatorul și promotorul saloanelor de alb-negru în grafică. Preocupat în prima parte a carierei sale de viața oamenilor simpli pe care a surprins-o în compoziții unice, de mari dimensiuni, dar și de vibrațiile sufletului omenesc redate măiastru în portretistica sa, Steriadi trece de la stările ușor melancolice ale peisajelor urbane și acvatice inspirate de numeroasele sale călătorii prin țară, la umorul fin și inegalabil portretelor-schiță, conturate în creion sau peniță, care au reprezentat un etalon în grafica românească și au atins subtilități prin precizia caracterizării care au situat țara noastră printre vârfuri în acest gen. Cu aceeași dăruire și succese, Steriadi s-a aplecat și asupra litografiei, dar și promovării talentelor românești, fiind nu numai președintele Societății „Tinerimea Artistică", dar și un marcant membru de onoare al Academiei Române.

Cine nu cunoaște lucrări cum sunt „Hamali în portul Brăilei", „Chivuțele în piața mare"sau „Vânzătoarea de dantelă" prin care e redat într-un stil unic imagini mărturie din viața unor pături sociale ale acelor timpuri? Sau cine nu s-a emoționat privind peisajele invadate de o luminozitate deosebită în care se reflectă părți ale României sau orașele ei? Peisajele toride cu case la malul mării, interioarele specifice caselor interbelice, trecerea de la rigoarea graficelor și potretisticii la libertatea expresiei plastice din scenele sociale, sunt doar câteva dintre temele care l-au recomandat nu numai ca profesor strălucit, ci și ca exemplu pentru studenții săi, cu care, a lucrat în repetate rânduri la Baia Mare, unde a și organizat o mare expoziție în anul 1939.

Iată deci că Impresionismul nu a trecut pe lângă țara noastră fără a-și lăsa amprenta. Steriadi a făcut cunoscut în lume impresionismul românesc, operele sale crescând în valoare la toate bursele de artă odată cu trecerea timpului. Aceste rânduri se doresc un omagiu închinat unui mare maestru, o personalitate de seamă din cele multe cu care a fost binecuvântat neamul românesc.

Lasă un comentariu