Faci avere, vânzând… pere?!

Distribuie pe:

Se spune că, cu foarte mici excepții, românul nu are vocația de afacerist. Nu are talent speculativ. Și asta pentru că, de-a lungul veacurilor, abia putea să supraviețuiască, să pună o pâine (vânzând până și mere ori pere!) pe masa copiilor. De aceea, nu ne putem compara cu armenii, cu grecii, cu evreii nici atât!

Drept care, pe la noi (mai ales, după '89), „afaceri" au însemnat gheșeft cu statul. În România, se recunoaște ori nu, toate averile mari s-au făcut prin afaceri oneroase cu statul. Cei care se pricep la afaceri (puțini, dar sunt și pe la noi) spun că afacerile se simt, se fac instinctual. Profitul nu se obține, în general, doar printr-un schimb de… Gâgă!

Cumperi ieftin și vinzi scump (cum se întâmplă în comerț, mai ales, dar și în imobiliare etc.). Empiric, nu poți face bani! Eviți taxele către stat și devii un nabab! Nu mai merge cu rulmenți la Stambul, cu blugi și adidași în angrouri! Sau cu vânzarea de pământ moștenit ori cu alte „învârteli" de… doi bani!

Arta comerțului se învață. De aceea, este meritorie inițiativa unor europarlamentari români de a susține programul european „Erasmus pentru tinerii antreprenori", pentru că trebuie să miroși cum se fac afacerile europene.

Căci, și e bine să o spunem, până acum, în România nu s-au făcut „afaceri europene", în spirit european, ci, mai ales, „afaceri cu bani europeni." Iar cine a avut acces la acești bani (fără a fi prins!), om s-a făcut! În schimb, dacă a fost prins…

Să ne amintim de cazul Botiș (fostul ministru al Muncii), care a demisionat, după ce dezvăluirile presei privind starea de conflict de interese și analizele Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF) și Agenției Naționale de Integritate (ANI) au scos la iveală că soția acestuia era consilier pe proiectul „șansa la demnitate", finanțat de UE și de Guvern!

Dar un alt scandal care implică afaceri cu bani europeni a fost, nu demult, și cel în care a fost implicată fosta jurnalistă Melania Mandas Verga - ex-consilier personal al fostului ministru al Educației, Daniel Funeriu, acuzată de infracțiuni contra fondurilor comunitare. Ca să nu mai vorbim de primul scandal de scurgere a banilor europeni „în familie".

Este vorba de cazul Puwak, fost ministru PSD al Integrării, care și-a folosit influența funcției pentru a dobândi pentru familia sa, în februarie 2002, un contract derulat pe bani europeni, în cadrul programului de Formare Profesională „Leonardo Da Vinci". Cazul a fost scos la iveală tot de presă, ministresa Hildegard Puwak fiind obligată și ea să demisioneze, anchetele dovedind că în proiecte era implicată atât familia sa, cât și rude din Germania ale doamnei Puwak.

Or, acestea - dar parcă numai ele! - au fost afaceri „cu bani europeni", nu afaceri europene!, în spirit european!

Așadar, gestul celor care au susținut programul european „Erasmus pentru tinerii antreprenori" este cu atât mai binevenit, cu cât, și după episodul Adrian Severin, suntem priviți la Bruxelles ca niște cior(d)itori de ultimă speță! Deocamdată, ne place ori nu să recunoaștem, asta-i situația! Nimeni nu s-a îmbogățit vânzând pere, ci dând „tunuri" mari acolo unde-i, într-adevăr, miere!

Lasă un comentariu