PRIMUL SONDAJ DE OPINIE DUPĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE

Distribuie pe:

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a dat publicității primul sondaj de opinie de după alegerile prezidențiale din 16 noiembrie 2014.

În sondaj, sunt evaluate nivelul încrederii în instituții ale statului și în personalități politice, percepția populației cu privire la agenda viitorului președinte al României, dar și gradul de acceptabilitate față de continuarea de către noul președinte a proiectelor lui Traian Băsescu sau față de schimbarea actualului Guvern.

Iată care sunt rezultatele studiului, conform comunicatului de presă al IRES: „55% dintre români spun că direcția în care merge țara este una bună, nivelul fiind semnificativ mai ridicat decât media înregistrată de-a lungul ultimului an.

Încrederea populației în Klaus Iohannis cunoaște o creștere spectaculoasă, ajungând la 61%. Traian Băsescu se bucură de o încredere constantă de 23%, iar încrederea în Victor Ponta a scăzut de la 33% la 27%.

Dintre instituții, gradul de încredere a crescut cel mai mult în Președinție (de la 24% la 56%), în Parlament (de la 16% la 22%) și în Banca Națională (de la 58% la 64%).

Unul din doi români este de părere că proiectele lui Traian Băsescu nu ar trebui continuate de Klaus Iohannis. Cei care sunt de părere că proiectele lui Traian Băsescu ar trebui duse mai departe de către Klaus Iohannis amintesc de reforma justiției, combaterea corupției, proiectele legate de îmbunătățirea sau menținerea relațiilor externe, reducerea numărului de parlamentari și îmbunătățirea infrastructurii.

Majoritatea respondenților intervievați nu susțin schimbarea Guvernului actual în favoarea instalării unui guvern PNL (32% de acord cu schimbarea, 62% împotrivă), considerând că nu este bine ca un singur partid să dețină toată puterea.

După ce Klaus Iohannis a câștigat detașat alegerile, a început să se dezvolte un entuziasm de masă. 10 % dintre votanții lui Victor Ponta declară că au votat Klaus Iohannis, procentul învingătorului ajungând la 66%".

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.338 subiecți cu vârsta de peste 18 ani, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), iar eroarea maximă tolerată este de 2,7%. 

Lasă un comentariu