MEDALION AGATHA BÂRSESCU

Distribuie pe:

Sfârșit de toamnă. Teatrele și-au început de ceva vreme stagiunile, și-au făcut cunoscute programele și, odată cu venirea vântului rece, prevestitor de iarnă, locuitorii orașelor își restrâng sfera locurilor de destindere din ce în ce mai mult. Teatrul nu va lipsi niciodată din viața trepidantă a unui oraș care se respectă, iar actorii, eroii unor povești ce bucură și înalță sufletul, își trăiesc intens comediile sau dramele în muzica sacră a aplauzelor concertate. La 22 noiembrie, în anul 1939, a salutat pentru ultima dată scena acestei lumi și publicul ei minunata Agatha Bârsescu, prima actriță româncă prezentă și pe scenele internaționale.

Agatha Bârsescu a fost recunoscută ca o tragediană de primă mână, una dintre personalitățile care au dus gloria teatrului românesc până la desăvârșire. Îmi face o deosebită onoare și plăcere să evoc rolurile care i-au adus succese răsunătoare, în memoria patosului romantic în care și-a învăluit personajele. A interpretat rolurile principale în „Medeea" și „Sapho", lucrări de Franz Grillparzer, în „Antigona" lui Sofocle, în „Maria Stuart" de Friedrich von Schiller, dar a strălucit și în alte roluri de genul reginei din „Ruy Blas" de Victor Hugo. și-a împărțit că dărnicie și conștiinciozitate cunoștințele în arta dramatică studenților de la Conservatorul din Iași, oraș în care a ales să pună capăt reprezentațiilor sale uluitoare.

Ploile lungi de toamnă, cu degete de zăpadă strecurate printre picături, desfac de pe panourile luminoase afișele anunțând spectacole teatrale de succes. Cu aproximativ 125 de ani în urmă, afișe strălucitoare și intens colorate anunțau prezența unei actrițe românce pe marile scene din Europa și America. Scena a fost viața însăși pentru Agatha Bârsescu, al cărei nume va rămâne gravat în inima teatrului românesc, cu recunoștință pentru tot ce a reprezentat contribuția sa la arta dramatică. Odihnă blândă, dragă doamnă, și fii liniștită, reprezentațiile vor continua, căci actorii sunt îngeri neobosiți în căutarea lor continuă de a împărți armonie și bucurie.

 

Lasă un comentariu