FASCINAȚIA LECTURII

Distribuie pe:

 Oricât ar părea de uzată de abuzul de uz, vorba cronicarului nu-și pierde actualitatea: „Nu este alta mai frumoasă și mai de folos zăbavă decât cetitul cărților…" (Miron Costin, „De neamul Moldovenilor")

Elogiul lecturii merge însă mână în mână cu elogiul adus cărții, scriitorului, bibliotecii, librăriei, adevărate instituții într-un lanț al devenirii noastre prin lectură.

„Carte frumoasă cinste cui te-a scris/ Încet gândită, gingaș cumpănită; / Ești ca o floare, anume înflorită/ Mâinilor mele, care te-au deschis." - sunt binecunoscute versurile argheziene, care vin să consolideze locul și rolul cărții în viața noastră pământeană. Ba chiar și în cea de apoi, dacă îi dăm crezare lui Borges, care-și imaginează Raiul ca pe o imensă bibliotecă.

Nu e totuna însă ce citim, cum citim, cât citim și cu ce rămânem după lecturile noastre.

Încă din adolescență am devenit robul bibliotecii și-mi doream să citesc cât mai multe cărți, să epuizez biblioteci, să am o bibliotecă personală care să semene cu multe din cele pe care le-am văzut în casele de scriitori.

Sigur, la un moment dat te lecuiești, îți dai seama cât de puțin poți citi din ceea ce ai vrea să citești, nu doar din ceea ce ar trebui să citești.

Încă mai păstrez o parte din fișele mele de lectură din tinerețe, când eram foarte riguros în a valorifica ceea ce citeam.

Îi invidiam pe bibliotecari, care pot să stea toată viața între cărți, să se bucure de ele, să se hrănească din ele și să dea și altora.

Am cunoscut bibliotecari fericiți, care au profitat din plin din condiția lor profesională, cum am cunoscut și bibliotecari care tratau cărțile ca pe niște zarzavaturi la piață, unde vine fiecare să-și ia ce vrea.

Cred că Dinuca Burian face parte din categoria bibliotecarilor care s-au respectat și pe ei și cititorii.

Mărturie și această „Fascinație a cărților",* antologie care vine să depună mărturie pentru frumusețea unei profesiuni, cea de bibliotecar.

*) Dinuca Burian, Fascinația cărților, Antologie de texte din literatura română și universală, Târgu-Mureș: Editura Nico, 2014

Lasă un comentariu