Zi foarte specială pentru o mare familie care, de ani buni, nemurește „patria" folclorului. A celui românesc în general și a celui mureșean în special. O familie închegată, alcătuită din copii și tineri, în special de vârstă școlară, constituită din dragostea, pasiunea pentru cântec și dans popular a managerului cultural Gheorghe Vanga, înconjurat de colaboratori de nădejde: instructori-coregrafi, dascăli, mame și tați din frumosul oraș Târgu-Mureș.
Familia aceasta are un nume. Și ce nume. Societatea Culturală „Miorița", o prezență mereu vie în viața culturală a orașului de pe Mureș, căruia îi dă strălucire prin membrii ansamblurilor artistice ce o alcătuiesc, nu puține la număr.
Ziua specială de care aminteam la începutul scrierii a fost vineri, 21 noiembrie 2014, zi în care au răspuns invitației doamnei Gheorghița Nicolau, realizatoarea emisiunii etalon a folclorului românesc. Emisiune numită „Tezaur folcloric", râvnită de mulți interpreți ai cântecului și dansului popular. De data aceasta a fost un spectacol de referință cu genericul: „Ziua României. Ziua bucuriei".
Și, cu bucurie, în noaptea de joi, 20, spre vineri, 21 noiembrie a.c., mai mult de cincizeci de membri ai ansamblurilor artistice „Șireagul", „Junii Cetății", „Miorița" și „Mugurașii", componente ale marii familii de care vorbeam, s-au îmbarcat într-un autocar cu destinația București, unde au ajuns dimineața. După o relaxare binevenită în urma lungii călătorii, la ora 10 a zilei de vineri, 21 noiembrie, au început repetițiile pentru marele spectacol „Ziua României. Ziua bucuriei", care a avut loc în sala arhiplină a Casei de Cultură din Otopeni. Pe scenă, artiștii târgumureșeni s-au prezentat cu o adevărată bijuterie de dansuri de pe Mureș și Târnave, de pe valea Nirajului (dansuri populare românești, maghiare și germane). Desfășurare de forță și dăruire a copiilor și tinerilor ansamblurilor enumerate, care fac parte din Societatea Culturală „Miorița", Târgu-Mureș. Ropote de aplauze la scenă deschisă. În finalul evoluției artiștilor de la „Miorița", realizatoarea emisiunii, doamna Gheorghița Nicolau, remarca faptul că, sub conducerea primarului dr. Dorin Florea, la Târgu-Mureș multiculturalitatea este la ea acasă, în toate domeniile, că tinerii și copiii târgumureșeni sunt adevărați virtuozi ai dansului popular. Evoluția de excepție a acestora, succesul la public au fost completate de prezența pe scena Casei de Cultură din Otopeni a îndrăgiților interpreți de muzică populară Mihaela și Ciprian Istrate, cu ale lor cântece din zona Ludușului, a Târnavelor și Mureșului. Înconjurat de membrii Ansamblului artistic „Junii Cetății", Ciprian Istrate, cu Tricolorul românesc în mâini, în asistența spectatorilor ridicați de pe scaune, a adus elogii cântecului patriotic, neamului românesc, înaintașilor, care, zicem noi, aveau un alt concept despre țară, patriotism, valorile ei perene, decât mulți dintre cei de astăzi.
Participarea acestui colectiv artistic la spectacolul „Ziua României. Ziua bucuriei" (în întregime televizat) a fost posibilă datorită viceprimarului Claudiu Maior, care a facilitat transportul și a făcut astfel posibil acel răspuns pozitiv, faptic la invitația lansată de Gheorghița Nicolau. De reținut că prezența artiștilor târgumureșeni la spectacolul special poate fi urmărită pe micul ecran - TVR 1 și 2 - în ziua de duminică, 30 noiembrie a.c., între orele 18-20, precum și în alte programe dedicate Zilei Naționale a României - 1 Decembrie. Prin intermediul cuvântului tipărit se mulțumește copiilor, tinerilor artiști, părinților lor, care, într-o altă parte de țară, au dăruit ceva frumos oamenilor părtași la spectacolul de gală. Mândria de a fi târgumureșean poate fi exprimată, la modul faptic, și prin aceste momente cultural-artistice. Felicitări tuturor celor care alcătuiesc marea familie a Societății Culturale „Miorița" din Târgu-Mureș!