CARNAVALUL TOAMNEI

Distribuie pe:

Timp de trei zile, în perioada 21-23 noiembrie, Biblioteca Orășenească „Liviu Rusu" din orașul Sărmașu a fost gazda celei de-a treia ediții a Zilelor Bibliotecii „Liviu Rusu", ocazie cu care s-au desfășurat mai multe activități cultural-artistice, menite a oferi celor prezenți, dar și celor invitați să retrăiască momente frumoase și luminoase, în contrast cu ceea ce actualele timpuri ne oferă.

Nu multe biblioteci se pot lăuda cu atâta viață, printre rafturile pline de cărți, dar nici cu atâta preocupare de a instaura o domnie a paginii scrise, în detrimentul unui tăvălug electronic ce dorește să se impună în actuala societate. Dacă prima și ultima zi a manifestărilor au fost dedicate cărților, prin lansări, concurs de recitat poezii și expoziții de obiecte de artă, respectiv evocarea celui care dă numele Bibliotecii Orășenești din Sărmașu - Liviu Rusu, ziua de sâmbătă s-a dorit a fi o punte între generații, o întâlnire a trecutului cu prezentul, un schimb amiabil de ștafetă, dar și o ocazie plăcută să intrăm în lumea poveștilor de altădată. Povești ce nu se regăsesc neapărat între coperțile unei cărți, povești spuse cu atâta pricepere că era inevitabil să nu vezi totul cu ochii minții.

Sâmbătă, în jurul prânzului, a fost momentul numai bun pentru Șezătoarea literară „Carnavalul toamnei". Elevi ai școlii Gimnaziale din Cămărașu, județul Cluj, îndrumați de învățătoarele Neli Bucur și Maria Legian, au reușit să creeze tabloul unei toamne bogate, ale cărei roade au prins viață și nume prin vocile tinerilor recitatori, în fața unei mese bogate, cu fructe, conserve și pâine de casă. Grija mare pentru ca masa să fie un bun exemplu și pentru cei mici au dus-o câteva femei pricepute din Sărmășel Gară: Vințeler Laura, Baciu Maria și Boia Emilia. Acestea  au fost și cele care ne-au introdus apoi în lumea de odinioară, atunci când timpul parcă avea mai multă răbdare cu omul, iar fiecare poveste spusă era parcă desprinsă din paginile atâtor cărți poate încă nescrise, martore la discuțiile noastre din Biblioteca Orășenească „Liviu Rusu" din Sărmașu. În concluzie, o zi a tradițiilor, într-un spațiu menit să îi facă pe oameni mai înțelepți și totodată mai buni.

Gazda evenimentelor, încheiate duminică cu o expoziție de carte despre Marea Unire, directorul Bibliotecii Orășenești „Liviu Rusu", Dinuca Burian, reușește și prin această activitate, dar mai ales prin atâtea altele, la care a contribuit ca organizator direct să se ocupe nu numai ca o instituție, precum biblioteca, să nu rămână un simplu spațiu plin de cărți, ci să aducă cartea și cititorul în același spațiu, spre a uni modernitatea cu clasicul și dacă e posibil cu tradiționalul. Merită amintit faptul că la acest eveniment reușit au contribuit, pe lângă Biblioteca Orășenească „Liviu Rusu" și Primăria Sărmașu, Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, Fundația Culturală „Cezara", Centrul de Studii Culturale „Grigore Vieru", Revista „Vatra", Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș, la care se adaugă sprijinul partenerilor media: Radio România Târgu-Mureș, „Cuvântul liber" și Televiziunea Târgu-Mureș, prin intermediul emisiunii „Viața Satului Mureșean".

Lasă un comentariu