Studenții vor beneficia de consiliere și orientare în carieră

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial al României nr. 854, din data de 24 noiembrie 2014, a fost publicat Ordinul ministrului Educației Naționale și al ministrului delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică nr. 650/2014 pentru aprobarea metodologiei-cadru privind organizarea și funcționarea centrelor de consiliere și orientare în carieră (CCOC) în sistemul de învățământ superior din România.

CCOC sunt constituite ca structuri fără personalitate juridică la nivelul instituțiilor de învățământ superior de stat sau particular din România și au, în primul rând, ca activitate informarea, orientarea și consilierea elevilor din anii terminali de liceu sau a studenților, prin consiliere educațională și vocațională, consiliere și evaluare psihologică, consiliere în carieră și elaborarea de materiale destinate informării, orientării și consilierii.

Totodată, CCOC desfășoară acțiuni legate de creșterea gradului de inserție pe piața muncii a studenților și absolvenților, prin sesiuni de pregătire a portofoliului de angajare și simularea interviului de angajare, organizarea unor prezentări de companii, sesiuni de formare pentru dezvoltarea competențelor transversale ale studenților, realizarea de studii și analize periodice privind abandonul universitar, integrarea absolvenților pe piața muncii, impactul serviciilor de consiliere și orientare profesională, precum și propunerea de măsuri pentru ameliorarea acestora, elaborarea și aplicarea de instrumente specifice în scopul monitorizării inserției pe piața muncii și participări la activități organizate de către alumni.

Informarea și consilierea elevilor asupra rutelor educaționale și ocupaționale disponibile în cadrul curriculei universitare, a sistemului de credite transferabile la nivel universitar, în conformitate cu Registrul național al calificărilor în învățământul superior și Cadrul național al calificărilor, prin mijloace specifice precum sesiuni de prezentare de tip „zilele porților deschise", târguri educaționale sau vizite tematice sunt alte obiective ale CCOC.

Pentru a-și atinge obiectivele, centrele de consiliere și orientare în carieră vor avea în componență psihologi cu atestat în specialitatea Psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională, consilieri de carieră, sociologi și cadre didactice cu expertiză în domeniul de specializare al studenților și absolvenților. 

Lasă un comentariu