Acțiune în sprijinul românilor din satul DOBOI (județul Harghita)

Distribuie pe:

Împreună, noi, românii simpli, putem da speranță altor români, putem reașeza satul românesc Doboi, din Harghita, pe harta dragostei și solidarității românești. Prin FAPTA noastră, cu binecuvântarea ÎPS Ioan Selejan, Arhiepiscopul Covasnei si Harghitei.

Satul Doboi, din comuna Plăieșii de Jos, județul Harghita, este una din cele mai dureroase răni de pe trupul României. În aceasta zonă s-a produs cel mai crunt proces de epurare etnică din istorie, de la 500 de familii ortodoxe, înainte de 1940 (anul Diktatului de la Viena, când s-a înregistrat cea mai teribilă agresiune antiromânească), ajungându-se astăzi la numai 15. Deznaționalizarea a continuat în timpul Regiunii Autonome Maghiare, formulă inspirată Partidului Comunist din România de către Stalin.

După 1989, procesul de disoluție a elementului românesc s-a desăvârșit, la ora actuală rămânând în comună aproximativ o sută de români (10% din populația totală a acesteia), concentrați în satul Doboi, căruia administrația maghiară din zonă i-a atribuit statutul de simplă stradă.

Studiul reputatului sociolog Radu Baltasiu, efectuat sub egida Academiei Române, precum și scurta noastră incursiune în sat, mi-a mai dezvăluit un lucru tulburător: românii de acolo, atâți câți au mai rămas, vorbesc cu destul de multă greutate limba română! Au rămas vii credința ortodoxă, școala și biserica din sat, cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, fiind singurele locuri din comună unde se aude limba română. Oamenii vorbesc numai cu Dumnezeu în acest fel. Episcopul locului, ÎPS Ioan Selejan, este singurul reprezentant al unei instituții românești care a făcut ceva concret pentru cele o sută de suflete din sat.

În data de 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, românii din Doboi vor primi din partea noastră un semn că nu sunt singuri, că noi, cei din restul țării, din Moldova lui Ștefan și Eminescu, din Ardealul lui Horea și Iancu, și din Țara Românească a lui Mircea cel Bătrân și Mihai Viteazul, suntem alături de ei. Sprijinul se vrea a fi unul creștinesc, cu valoare simbolică, românească. Concret, acțiunea constă în colectarea de cărți, rechizite și dulciuri pentru copiii români de la școala din sat și pachete cu alimente de bază (ulei, făină, zahăr, orez, în valoare de aproximativ 30 ron pachetul) pentru ceilalți săteni. Aceste lucruri se vor strânge în Brașov și Făgăraș, prin efortul meu și al unui grup de prieteni.

Pentru cei din restul țării și din diaspora, care vor să participe la această acțiune, există două conturi, unul în lei și altul în valută. Cu acești bani vom cumpăra produsele menționate mai sus, urmând ca, de Sfântul Nicolae, să transportăm bunurile strânse la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din  Doboi, acestea urmând a fi distribuite în mod egal celor care vor veni la Sfânta  Liturghie.

Cont lei: RO43BRDE080SV33092560800. Cont euro: RO35BRDE080SV33092720800 (cod SWIFT: BRDEROBU). Ambele conturi sunt deschise pe numele TÎRNOVEANU ADRIANA.

Cine va vrea să participe la împărțirea pachetelor este așteptat la Doboi, în data de 6 decembrie, la Biserică, prezența voastră acolo reprezentând încă un semn al solidarității cu acei români. Fără propagandă politică, fără însemne ținând de vreo organizație anume, oricare ar fi ea!

Lasă un comentariu