Fostul șef al Ocolului Silvic Răstolița, trimis în judecată

Distribuie pe:

 Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Târgu- Mureș, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Străuț Felician Cotyso, șef Ocol Silvic Răstolița, județul Mureș, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de primire de foloase necuvenite în formă continuată (5 acte materiale).

Din rechizitoriul procurorilor anticorupție reiese: „În perioada 2001 - 2009, inculpatul Străuț Felician Cotyso, după ce și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu care i-au revenit în calitate de șef al Ocolului Silvic Răstolița, referitoare la retrocedarea pădurilor private ale unui proprietar, precum și la administrarea acestora, a acceptat calitatea de moștenitor testamentar-legatar cu titlu particular dispusă de respectiva persoană prin testament.

Ca urmare a acestui act, inculpatul Străuț Felician Cotyso a primit de la testator dreptul de a solicita, în 5 rânduri, suprafața totală de 415,2 hectare de pădure (50 ha+365,2 ha) din totalul suprafețelor de pădure reconstituite, în baza procedurilor reglementate de Legea nr. 247/2005, pe raza județelor Sălaj și Mureș, respectiv 50 hectare pădure din totalul de 463,61 ha pădure, situată în județul Sălaj, pe raza Ocolului Silvic Măgura, un procentaj de 10% (respectiv suprafața de 0,986 ha pădure) din suprafața de 9,86 ha pădure situată în jud. Mureș, pe raza Ocolului Silvic Luduș; un procent de 10% (respectiv suprafața de 226,081 ha pădure) din suprafața de 2.260,81 ha pădure, situate pe raza Ocolului Silvic Răstolița; un procent de 10% (respectiv suprafața de 107,324 ha pădure) din suprafața de 1.073,24 ha pădure, situate pe raza Ocolului Silvic Lunca Bradului, și un procent de 10% (respectiv suprafața de 30,808 ha pădure) din suprafața de 308,08 ha pădure, situate pe raza Ocolului Silvic Lunca Bradului.

Momentul primirii efective, de către inculpatul Străuț Felician Cotyso, a foloaselor necuvenite îl reprezintă data rămânerii definitive a fiecăreia dintre hotărârile judecătorești prin care s-a reconstituit dreptul de proprietate asupra suprafețelor de pădure respective.

În cauză, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra a 415,2 ha teren cu vegetație forestieră, situate pe raza județelor Mureș și Sălaj, ce i-au revenit inculpatului Străuț Felician Cotyso, conform unor prevederi testamentare".

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Mureș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

„Această etapă a procesului penal nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", pecizează DNA. 

Lasă un comentariu