SINUCIDEREA ASISTATĂ, TOT MAI SOLICITATĂ

Distribuie pe:

Din datele Institutului Medico-Legal din Zurich, analizate de cercetătorii elvețieni și britanici, citați de descopera.ro, reiese că numărul cetățenilor străini care merg în Elveția pentru sinucidere asistată s-a dublat între anii 2009 și 2012, germanii și britanicii fiind în fruntea listei.

Elveția este una din puținele țări din lume care permite sinuciderea asistată, ajutorul fiind acordat indirect, de exemplu prin procurarea de medicamente care îi permit unei persoane să își pună capăt zilelor.

„Analizând datele Institutului Medico-Legal din Zurich, am constatat că 611 de cetățeni străini, din 31 de țări, au beneficiat în Elveția de asistență la sinucidere, între anii 2008 și 2012. Dintre aceștia, 268 au fost germani, 126 britanici, 66 francezi, 44 italieni, 21 americani, 14 austrieci și 12 canadieni.

Decesele au fost provocate prin ingerare de pentobarbital de sodiu (folosit și în eutanasierea veterinară), cu excepția a patru persoane care au inhalat heliu, metodă considerată prea lungă și prea dureroasă.

Printre motivele invocate de cei care optează pentru sinucidere asistată se numără problemele neurologice (aproape jumătate din cazuri), urmate de cancere și afecțiuni reumatismale. O treime dintre cei care s-au prezentat pentru o astfel de procedură suferea de mai multe boli, iar vârsta lor a fost cuprinsă între 23 și 97 de ani, media fiind de 69 de ani", precizează specialiștii.

Totodată, autorii studiului menționează că dezvoltarea „turismului morții" în Elveția a declanșat o vie dezbatere în țările limitrofe, unele intenționând să își modifice legislația: „Marele public își dă seama încet-încet că este jenant, atât din punct de vedere intelectual, cât și moral, să lași o altă țară să îți rezolve o problemă neplăcută". 

Lasă un comentariu