TOAMNA BOGATĂ A INVENTATORILOR

Distribuie pe:

Așa cum se spune că „toamna se culeg roadele", și inventatorii le-au cules pe ale lor. La sfârșitul lunii septembrie, la solicitarea înaintată de Universitatea „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca conducerii IFIA (Federația Mondială a Inventatorilor), a fost organizată o dezbatere pe tema inovării.

Alături de președintele IFIA, dr. Vedres Andras, au fost prezenți și trei membri ai Consiliului Executiv IFIA, precum și cadre de la toate universitățile clujene, care au ținut să participe la conferința „Progres fără inovare, inovare fără invenție și invenție fără inventator nu există".

Aula Magna a universității clujene a devenit neîncăpătoare, iar pe holurile din preajma acesteia au fost amenajate locuri de expunere cu realizările inventatorilor care au fost distinși cu ordine internaționale și medalii de către conducerea IFIA. Printre cei 12 distinși, s-a numărat și Alexandru Țepeluș, un tânăr inventator din Sighișoara.

A urmat etapa Nuremberg, unde s-a desfășurat alegerea noilor membri ai Consiliului Executiv IFIA, din vechea conducere fiind realeși doar trei: președinții asociațiilor de inventatori din Rusia, Nigeria și România. Noii-veniți sunt din China, Brazilia, Cehia, Iran, Slovenia, Suedia, Polonia și Danemarca. A fost o bătălie în care, după 5 ore, prin vot secret, s-a decis componența noii structuri.

În noul mandat, România este reprezentată de către președintele Asociației Inventatorilor din România, dr. Octavian Pleșa, iar sediul pentru coordonare al Europei de Est pentru IFIA este la Târgu-Mureș.

Între 18 și 23 noiembrie, s-a desfășurat la Kunshan, China, Expo IEYK, o confruntare internațională de invenții și noutăți, la care au participat 10 state din Asia, 6 state din Africa, 2 state din America de Sud și 12 state europene.

Fiecare stat a expus un număr de 10 invenții, cu excepția gazdei - China - care a participat cu 50 de invenții. Juriul a decis ca la secțiunea chimie, farmacie, cosmetică toate cele trei medalii, de aur, argint și bronz, să fie atribuite României.

Acestora li s-au adăugat altele 8, pentru invenții din domeniul militar, alimentar și al construcțiilor, astfel încât ne-am întors cu 11 medalii (una dintre ele, cea a clujeanului Teo Câmpean, fiind răsplătită și cu medalia comemorativă a Chinei).

Printre cei distinși, din județul Mureș, îi amintesc pe dr. Octavian Pleșa, Alexandru Țepeluș și Seracin Dimitrie (care, de curând, s-a mutat la Caransebeș). Dacă agenții economici ar bate la ușa asociației noastre, ar avea posibilitatea să implementeze invenții care le-ar aduce progresul necesar. Din păcate, ei apelează la importuri de mașini second și cred că au rezolvat problemele.

Acum, ne pregătim pentru manifestările pe anul 2015, dintre care amintim solicitarea primită din partea orașului Apahida (un centru industrial puternic), pentru organizarea unei expoziții internaționale, în luna septembrie.

Conducerea orașului și reprezentanții mediului economic au considerat că astfel alinierea la noile tehnologii se poate face mai rapid, mai eficient și cu beneficii inclusiv morale. Sperăm ca și factorii decizionali locali să caute soluții asemănătoare, pentru ca urbea noastră să ajungă la vechea putere industrială.

Lasă un comentariu