Trăim într-o lume agitată, în care banul, averea materială au luat locul milosteniei, al bunei-cuviințe. Politicieni de-a valma și demnitari cu funcții importante în administrarea finanțelor statului sunt arestați zilnic, unii condamnați la ani de pușcărie, alții cercetați în arestul Poliției sau, în cel mai fericit caz, la domiciliu. Cetățeanul amărât, care își duce greutățile vieții de pe o zi pe alta, se întreabă: la ce le folosesc milioanele de euro, palatele și mașinile, dacă ei dorm în fiecare noapte cu spaima că vine DNA și le confiscă averile? Bani care intră în bugetul statului și care-i folosește apoi Guvernul în pomeni electorale. Biserica nu-i condamnă pe oamenii bogați, îi condamnă pe cei care și-au lipit inimile de bogățiile veacului de acum. În istoria omenirii au fost oameni bogați, cărora Dumnezeu le-a rânduit înțelepciune să-și chivernisească averea, să o înmulțească înzecit și nu sunt legați cu inimile de bogățiile acumulate. Dreptul Iov și-a zis, când a pierdut toate averile sale: „Gol am ieșit din pântecele mamei mele, gol mă voi întoarce. Domnul a dat, Domnul a luat; fie numele Domnului binecuvântat" (Iov 1,21). Noi, atunci când ni se întâmplă o mică pagubă, plângem, ne întristăm și cădem în mâhnire și deznădejde. Solomon cel preaînțelept și preabogat zice în privința averilor sale: „Mărit-am lucrurile mele, zidit-am case, săditu-mi-am vii, făcutu-mi-am grădini și livezi și mi-am sădit în ele tot felul de pomi roditori; făcutu-mi-am iazuri ca să pot uda din ele o dumbravă unde creșteau copacii. Avut-am slugi și slujnice și am avut feciori născuți în casă. Avut-am cirezi și turme multe, mai mult decât toți cei care au fost mai înainte de mine în Ierusalim… (Eclesiastul 2,4-7). Și am căutat spre toate lucrurile mele și spre toată truda mea cu care m-am ostenit a face și iată toate sunt deșertăciuni și vânare de vânt și nimic nu este prisosire sub soare (Eclesiastul 2,11).
Și am urât viața, că vicleană este asupra mea fapta cea făcută sub soare că toate sunt deșertăciune și vânare de vânt." (Eclesiastul 2, 17).
Dacă din toate ce avem vom face milostenie la săraci și vom urma lui Hristos cu viață curată, cu post, cu rugăciune, cu înfrânare, cu priveghere și cu toată lucrarea faptelor bune, ne vom face comoară în ceruri, unde furii nu o sapă și rugina și molima nu o strică (Matei 6, 19). Trebuie să fim conștienți că nu bogăția este pricina pierzaniei omului, ci întrebuințarea ei. Dumnezeu i-a ajutat cu bani pe cei bogați spre a-i întrebuința cum se cuvine: le-a dat sănătate și putere spre a face cele bune semenilor aflați în nevoință. Bogăția este vremelnică și nestatornică! (Psalm 38, 10). Agonisirea de averi și cinste trecătoare pe pământ îl aruncă pe om în păcate grele și osândă veșnică, dacă nu se îmbogățește duhovnicește.
Din fericire sunt oameni bogați care își folosesc bogăția în sprijinul celor în nevoi, ajutându-i pe cei bolnavi, pe bătrânii singuri, copii orfani, abandonați. Un coleg de breaslă a înfiat un copil și a devenit cel mai fericit om când copilul i-a spus tată. La Bolintineni, un inginer zootehnist a deschis o casă pentru bătrâni și este fericit că din banii pe care i-a câștigat poate șterge o lacrimă de pe fața celui singur. La Reghin, familia părintelui Gherman ocrotește copii orfani în Casele Maria, la Sighișoara părintele protopop Ovidiu Dan, împreună cu familia, îngrijește oamenii străzii, oferindu-le adăpost, hrană și îngrijire medicală. M-a impresionat în mod deosebit activitatea doamnei doctor, specialist în Interne, cu competențe în ecografie și endoscopie, Carmen Nicolau - medic primar în Gastroenterologie, care și-a investit averea și înțelepciunea în Centrul de Medicină Integrativă „Lotus life" din Târgu-Mureș, o clinică medicală privată, cu medici din mai multe specialități: medicină internă, gastroenterologie, cardiologie, reumatologie, dermatologie, alergologie, endocrinologie, îngrijire la domiciliu, specialități din medicina clasică, dar și din medicina complementară: homeopatie, reflexoterapie, nutriție, kinetoterapie, acupunctură. Tot aici se fac investigații la centrul specializat pe ecografii tiroidiene, mamare, abdominale, cardiace, EKG, endoscopie, colonoscopie, în condiții deosebit de avantajoase pentru pacienți. Clinica privată a doamnei Carmen Nicolau ne arată cealaltă față a medicinei, respectul pentru pacient, încurajările pentru cei cu afecțiuni cronice. În municipiul Târgu-Mureș există mai multe clinici private, peste tot găsești amabilitate și respect, mai ales competență profesională de nivel mondial. Dacă cei bogați investesc în clinici particulare, gestul lor poate fi considerat un lucru frumos și sănătos pentru mulțimea de bolnavi care caută disperați un loc pentru vindecarea suferințelor trupești. Acești oameni au investit o partea însemnată din averea lor în aparatură modernă, de ultimă generație, în timp ce în unitățile spitalicești de stat aparatura este învechită, suprasolicitată de numărul tot mai mare de bolnavi.
La un moment dat m-am gândit să înființez în casa părintească un cămin pentru bătrâni. Am discutat cu o maică de la o Mănăstire din Alba Iulia să mă sprijine în materializarea gândului, din păcate, sănătatea trupească și birocrația stufoasă mi-a risipit prea devreme visul și dorința de a-mi plăti păcatele prin sprijin acordat persoanelor singure.