Presa germană: Alegerile din Moldova - Dialog în germană

Distribuie pe:

(Putin-Merkel-Johannis)

Vizita noului președinte al României, Klaus Iohannis, în preajma alegerilor parlamentare din Moldova, nu este întâmplătoare, nu a mai fost timp pentru o primă vizită în Germania. Cancelarul A. Merkel a pus mâna pe telefon, vorbind direct în germană. Cu o săptămână în urmă, la Brisbane (înt. G-20) a avut loc o discuție, între patru ochi, cu V. Putin, președintele Rusiei, tot în germană.

Cu toată critica adresată lui Putin, Merkel menține un contact telefonic permanent cu președintele rus, mizând, în continuare, pe soluționarea litigiului prin dialog. Aceasta este și opinia „înțeleptului" Germaniei, fostul cancelar M. Schmidt, și al fostului consilier a ex-cancelarului H. Kohl - H. Teltschik.

Merkel își manifestă îngrijorarea că actualul conflict din Ucraina s-ar putea extinde spre Vest, vizând, în primul rând, Moldova.

Presa germană descrie, din nou, situația țării vecine Românei, referindu-se la încercările repetate de intrare în UE, acordul de asociere fiind deja semnat la Brüssel. Înaintea alegerilor parlamentare, în Chișinău „totul se învârte iarăși în jurul Rusiei, opoziția văzând viitorul printr-o afiliere la Uniunea Euroasiatică". Iar, Ministrul de Externe al Transnistriei declară că țelul suprem este unirea cu Rusia.

Referitor la pregătirea alegerilor, F.A.Z. remarcă modul în care ambasada Moldovei reușește împreună cu autoritățile române să asigure un cadru adecvat alegătorilor, de asemenea, prestația de excepție a postului TV Realitatea (moderator Rareș Bogdan). Iar la tot ceea ce s-a întâmplat în aceste zile în România, Klaus Iohannis a primit calificativul german „Ein Mann ein Wort".

Lasă un comentariu