De 1 Decembrie, MII DE TÂRGUMUREȘENI I-AU TRANSMIS „LA MULȚI ANI" ROMÂNIEI!

Distribuie pe:

La 96 de ani de la Marea Unire, Ziua Națională a României a fost sărbătorită, ieri, la Monumentul Latinității (Lupa Capitolina), din Piața Victoriei, din Târgu-Mureș, de peste 10.000 de mureșeni, împodobiți cu steaguri și cocarde tricolore românești, în frunte cu oficialitățile locale, veterani de război, parlamentari de Mureș, primari, consilieri județeni și locali, directori ai instituțiilor descentralizate, elevi și studenți.

Manifestările, organizate de Garnizoana Târgu-Mureș, cu sprijinul Instituției Prefectului - Județul Mureș și al Primăriei Târgu-Mureș, au debutat la ora

12,30, cu un ceremonial militaro-religios, urmat de alocuțiuni emoționante despre cel mai important eveni-ment istoric al românilor - Marea Unire din 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia, rostite de dr. Vasile Liviu Oprea, prefectul județului Mureș, dr. Dorin Florea, primarul municipiului Târgu-Mureș, și Ciprian Dobre, președintele Consiliului Județean Mureș.

După un „Remember 1918", susținut de elevi de pe Valea Mureșului Superior - Școala Gimnazială din Ideciu de Jos, a urmat ceremonialul depunerii de coroane la Monumentul Latinității, de către Instituția Prefectului - Județul Mureș, Consiliul Județean Mureș, Primăria Municipiului Târgu-Mureș, Garnizoana Târgu-Mureș, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul de Poliție al Județului Mureș, Inspectoratul de Jandarmi Județean col. „Sabin Motora" Mureș, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand" Târgu-Mureș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Horea" al Județului Mureș), Serviciul Român de Informații - Direcția Județeană de Informații Mureș și Oficiul Județean de Telecomunicații Speciale Mureș, Poliția Locală Târgu-Mureș, Penitenciarul Târgu-Mureș, Asociația Județeană a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Al. Ioan Cuza" din MAI, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din SRI, Despărțământul Cultural Județean Mureș al ASTREI și „Cultul Eroilor", Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Casa Corpului Didactic Mureș, Casa Județeană de Pensii și Asigurări Sociale Mureș, Agenția Județeană de Prestații și Inspecție Socială Mureș, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, Institutul de Urgență și de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu-Mureș, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Mureș, Administrația Bazinală de Ape Mureș, Oficiul Județean de Poștă, Banca Națională a României - Agenția Mureș, Direcția Finanțelor Publice Mureș, Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș, Universitatea „Petru Maior" Târgu-Mureș, Liga Studenților Târgu-Mureș, Casa de Cultură a Studenților, Studioul Regional de Radio Târgu-Mureș, SC „Cuvântul liber" Târgu-Mureș, Televiziunea Târgu-Mureș, Biblioteca Județeană Mureș, CNSLR „Frăția", filiala Mureș, SC „Azomureș", Uniunea „Vatra Românească", Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian", Liceul Vocațional Pedagogic „Mihai Eminescu", Liceul Tehnologic „Ion Vlasiu", Liceul Tehnologic „Avram Iancu", Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai", Liceul Tehnologic „Electromureș", Liceul cu Program Sportiv „Szasz Adalbert", Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu", Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza", Școala Gimnazială „Europa", Școala Gimnazială „Friedrich Shiller", Școala Gimnazială „Serafim Duicu", Școala Gimnazială „Dr. Bernady György", Școala Gimnazială „Mihai Viteazul", Partidul Social-Democrat - Mureș, Uniunea Națională pentru Progresul României - Mureș, Uniunea Democrată a Maghiarilor - Mureș, Partidul Național Liberal - Mureș, Partidul Poporului „Dan Diaconescu"- Mureș, Partidul Național Creștin-Democrat - Mureș și Partidul România Mare - Mureș.

Pe tot parcursul ceremoniei, un drapel uriaș, purtat de un elicopter, a plutit deasupra mulțimii.

După depunerile de coroane, participanții au avut bucuria să urmărească o paradă cu tehnica militară specifică diferitelor specializări, precum și defilarea gărzii de onoare.

Ca în fiecare an, de Ziua Națională a României, parada portului popular, prezentată de grupuri din cele mai reprezentative zone ale județului, a încheiat ceremonialul din Piața Victoriei. Un grup de tineri s-a desprins din mulțime și a scandat: „Covasna, Harghita - Pământ Românesc"!

Garnizoana Târgu-Mureș a desfășurat, începând cu ora 17, ceremonia retragerii cu torțe a efectivelor, pe traseul Bulevardul Cetății - strada Mihai Viteazul, strada Gheorghe Marinescu, strada 22 Decembrie 1989, Piața Republicii - strada Revoluției - Piața Trandafirilor - Piața Victoriei.

Apoi, începând cu ora 18,30, târgumureșenii au fost răsfățați de Primăria municipiului cu spectacolul „Inimi de români", ocazie cu care i-au putut admira pe îndrăgiții interpreți Ioan Bocșa, Ionuț Fulea, Sergiu Cipariu și Ovidiu Olari, precum și pe Loredana și Banda Aqurida. Focul de artificii, de la ora 20, a încununat o zi de neuitat pentru miile de participanți la Ziua Națională a României, sărbătorită la Târgu-Mureș.

Lasă un comentariu