Evenimentul de decernare a distincției „Fibula de la Suseni", aflat la ediția a XIV-a - 2014, a fost organizat și în acest an de Ziua Națională, în prezența personalităților premiate și a invitaților veniți în număr mare la Palatul Culturii din Târgu-Mureș.
În acest an, prin Ordinul Prefectului nr. 318, din 28 noiembrie 2014, s-a conferit Diploma de Excelență și distincția „Fibula de la Suseni", în semn de înaltă recunoaștere pentru întreaga activitate profesională, culturală, socială și pedagogică, pentru aportul deosebit la consolidarea identității comunității mureșene, unui număr de 10 persoane.
Este vorba aici de fostul președinte al C.J. Mureș, Lokodi Edita Emoke (a citit Laudatio, Kelemen Atilla-Márton, vicepreședinte al C.J. Mureș), prof. Ștefan Someșan, inspector general IȘJ Mureș (Laudatio, prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, UPM Tg.-Mureș), Madaras Joszef (Laudatio, primar Veress Dominic), col.dr.ing. Dorin Oltean (Laudatio, dr. Cristian Boeriu), profesor Spilmann Mihaly (Laudatio, prof. Diamantstein Gyorgy), prof. Marin Șara (Laudatio, prof. dr. Liviu Boar), preot protopop Teodor Beldean (Laudatio, prof. dr. Liviu Boar), Înaltpreasfinția Sa Irineu - Arhiepiscop al Alba Iuliei, (Laudatio, preot protopop Olimpiu Zahan), Frunda Gyorgy (Laudatio, Adorjani Noemi) și dr. Marius Zeno Popa (Laudatio, dr. medic veterinar Cristian țucă).
Muzeul Județean Mureș deține din anul 1924 o comoară unică în lume, Fibula de la Suseni, atât prin frumusețea, cât și prin modul de păstrare, și oricâte cercetări s-au făcut pe marginea acestui misterios accesoriu vestimentar, nu a mai fost găsită nicăieri o piesă identică. Fibula de la Suseni, o fibulă de tip passementerie, adică cu spirale, cu scut și cu pandantive, a fost descoperită din întâmplare în 1924 pe prima terasă a râului Mureș, pe partea dreaptă a râului, în apropierea comunei Suseni, la Fabrica de Cărămizi, într-un vas ceramic, alături de alte obiecte din bronz, în majoritate fragmente. Frapant la această remarcabilă descoperire a fost faptul că, deși celelalte obiecte de bronz din vas erau afectate de trecerea timpului, Fibula de la Suseni era întreagă și într-o stare foarte bună. Întrucât nicăieri în lume nu a mai fost descoperită o astfel de piesă, oamenii de știință au numit Fibula de la Suseni, fibulă de tip passementerie varianta Suseni, neputând-o clasifica în niciunul dintre cele trei tipuri de passementerie existente până în acel moment. Fibula este cea mai importantă piesă, are 22-23 centimetri lungime și are o greutate de peste 300 de grame. Piesa este atribuită Epocii Bronzului sau sfârșitului Epocii Bronzului sau, în termeni științifici, este atribuită Hallstattului timpuriu sau Hallstattul A, adică prima Epocă a Fierului.