TVA și consumul de alimente

Distribuie pe:

„Consumul de alimente s-a redus considerabil în ultimul an, atât din cauza scăderii puterii de cumpărare, cât și din cauza TVA-ului de 24%", susține Diana State, în revista Capital. Aceasta este și aprecierea reprezentanților companiilor din industria cărnii și a producătorilor din industria alimentară care au înregistrat scăderi importante ale vânzărilor în acest an. Producătorii susțin că cel mai important ajutor pentru ei ar fi reducerea TVA-ului de la 24% la 9-10% la alimente. Efectul ar fi vizibil în privința scăderii evaziunii fiscale în sectorul producției și comercializării alimentelor. „Potrivit datelor Pro Agro, evaziunea fiscală doar din sectorul cărnii a ajuns la 450 de milioane de euro pe an, în timp ce statul încasează din TVA circa 400 de milioane de euro." Radu Timiș, vicepreședintele Asociației Române a Cărnii - ARC, susține că „evaziunea este chiar mai mare, depășind 600 de milioane de euro." El mai precizează că „Reducerea TVA la carne ar duce la încasări de trei ori mai mari la buget, și la creșterea semnificativă a consumului. Dacă mâine s-ar reduce TVA, eu aș tăia prețurile cu 15%."

Radu Timiș ne mai informează că „de patru ani cere Ministerului Finanțelor și ANAF să-i explice câți bani vin la bugetul de stat din piața de carne, care ajunge la valoarea de 3,5 miliarde de euro, dar nimeni nu i-a dat vreun răspuns. Cred că se întorc doar 50 de milioane de euro pentru că restul se fură. Dacă 75% din TVA nu se încasează la nivel național, cum putem crede că la carne se încasează 25%? Cred că nici 5% nu încasăm și atunci de unde punem 400 de milioane de euro", mai susține președintele Cris-Tim.

Nemulțumiți sunt și producătorii din industria conservelor, care demonstrează că vânzările scad an de an. Andrei Ursulescu, director general la Scandia, arăta: „Cum putem să mai fim competitivi când aducem carne din import în valoare de 1 miliard de euro. De aceea, avem nevoie să scadă TVA. Să fie scăzut de la 24% la cât o fi, dar toată lumea să respecte acest lucru." În opinia lui acest fapt i-ar proteja pe producătorii de competiția cu retaileri moderni care la ei în țară nu deschid atâtea magazine ca în România.

Dacă guvernanții ar lua în calcul faptul că prin reducerea TVA la 9% la pâine s-au salvat multe firme de la faliment în sectorul respectiv, precum ar asigura și o mai reală concurență în piață. Însă, ce-i mai important, prin reducerea TVA la 9% s-a redus și prețul la pâine la consumator, fapt prin care s-a adus la buget circa 100 de milioane de euro, preciza Daniel Butunoiu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii. El a mai spus că reducerea TVA și la alte categorii de produse alimentare se va afla pe agenda discuțiilor din luna decembrie cu privire la proiectul de buget pe 2015, cu reprezentanții FMI. Acest fapt a fost susținut, recent, și de ministrul bugetului într-o conferință de presă cu reporterii TV. Tot atunci, acesta mai preciza că se are în vedere, în discuțiile cu reprezentanții FMI, și eventuala reducere, cu măcar două puncte procentuale, a TVA-ului care acum este de 24%, dacă veniturile la buget o vor permite.

Lasă un comentariu