Și ideile „autonomiștilor" - ca și epistolele trimise la Bruxelles - la… lada cu gunoi!

Distribuie pe:

După referendumul privind independența Scoției - încheiat, cum se știe, cu victoria celor care au spus „nu" independenței - premierul Victor Ponta spunea că, în opinia sa, „Lecția cu Scoția a fost înțeleasă de toată lumea." Asta, „în opinia sa", nu însă și a liderilor UDMR!

Dar să facem un mic recurs la memorie. Cândva, la o ședință a CRU („miniparlamentul" UDMR) de la Târgu-Mureș, fostul lider al UDMR - unul dintre „strategii" autonomiei"! - declara că „Trăim o perioadă de amurg a statelor naționale: că, în România, mai sunt încă destui naționaliști, xenofobi care încearcă să împiedice amurgul statului național." L-au urmat alți „corifei" extremiști ai autonomiei. Bunăoară, la Miercurea Ciuc, fostul președinte al CNS, Csapo Iozsef, declara, la rându-i, că (atenție!) „Secuii nu mai vor să fie sclavi." A urmat, apoi, așa-zisa Adunare Națională de la Ditrău (cu mulți chemați, puțini… adunați!), la care capetele înfierbântate ale autonomiștilor au invocat până și limba maghiară anticăonogurică, demonstrându-se că prostia se poate bea și din... cupa milenară. Acolo, președintele, încă, al CNS „soma" Guvernul să adopte statutul de autonomie a celor trei județe (Covasna, Harghita și Mureș - n.n.). Câtă obrăznicie!

Au trecut, iată, luni și ani de atunci, fără ca „apetitul" liderilor maghiari pentru autonomie să poată fi oprit. Asta, desigur, și datorită… indolenței, lipsei de demnitate a politicienilor români. Dacă analizăm „la rece"doar câteva din ideile (anticonstituționale!) cuprinse în actualul Proiect de autonomie teritorială a ținutului Secuiesc, nu putem să nu remarcăm că ele își au originea în discursurile radicale ale lui Marko Bela. Deși era vicepremier al Guvernului României (ca și urmașul său, Kelemen Hunor), el a fost primul care, în timpul vizitelor sale „de lucru"prin Secuime, vorbea, la modul imperativ, de necesitatea studierii istoriei și geografiei României în limba maghiară, de cerința ca românii din zonă - care mănâncă „pâine ungurească" - să învețe limba maghiară! Nu tot Marko Bela a cerut, la Miercurea Ciuc, la o întâlnire cu primarii UDMR - ca maghiara să fie declarată (cum Proiectul actual prevede și acum) limbă oficială regională și vorbea de autonomia ținutului Secuiesc?!

Observând însă că cererile lor extremiste nu au nicio șansă să fie aprobate - cum, de altfel, și proiectul Legii minorităților naționale „zace" și acum prin comisiile de specialitate ale Parlamentului - liderii maghiari au adoptat și tactica „epistolelor către Bruxelles", cărora li s-au asociat și „civicii" maghiari (PCN-ul, adică). Ce au vizat? Aderarea României la UE. Însă cu toate eforturile liderilor UDMR, demne de o cauză mai bună, de a-i influența pe oficialii UE (utilizând, inclusiv, șantajul și dezinformarea) de necesitatea adoptării, în regim de urgență, a proiectului Legii menționate, ca o precondiție a aderării României la UE, cei de la Bruxelles au rămas impasibili, întrucât România respectă întrutotul drepturile minorităților, la nivelul și chiar peste standardele europene. Toate „epistolele" trimise la Bruxelles, în chestiunea autonomiei, au ajuns la… lada cu gunoi! Drept care, aderarea țării noastre la UE, la 1 ianuarie 2007, a fost un fapt împlinit.

Așadar, nici ultima ieșire „în decor" a liderilor UDMR - prin prezentarea în „dezbatere publică" a Proiectului de autonomie teritorială a ținutului Secuiesc - nu va avea o soartă mai bună decât tentativele, de până acum, cu legea minorităților. Analizându-l, un comentator declara că respectivul Proiect - neconstituțional de la cap la coadă - nu are nicio șansă să ajungă în dezbaterea plenului Parlamentului, se va opri la comisii, deoarece încalcă la modul cel mai grosolan art. 1 din Constituția României. Articol nenegociabil și în cazul unei viitoare modificări a Legii fundamentale a statului român! Asta să le fie clar autonomiștilor! Deși suntem aproape siguri că, pe această temă, tentativele lor de a „pescui în ape tulburi" nu se vor opri aici! ªi asta, cu toate că perioada „experimentelor" în materie de minorități s-a încheiat și, prin urmare, tot ceea ce este bun pentru Europa (inclusiv în problema minorităților!) este bun și pentru România. De altfel, președintele PNL, Klaus Iohannis (el însuși aparținând unei minorități), președintele ales al României, scria pe pagina sa de Facebook că „Marea Britanie și Uniunea Europeană au fost testate de referendumul privind independența Scoției. Cred în nevoia unității unui stat care și-a demonstrat performanța istorică globală și în păstrarea integrității teritoriale a tuturor statelor membre UE."

Or, le place ori nu s-o accepte, asta-i realitatea!

Lasă un comentariu