CREIERUL ADOLESCENȚILOR SE BLOCHEAZĂ ATUNCI CÂND SUNT CRITICAȚI

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitățile Harvard - Pittsburgh și California - Berkeley, citați de descopera.ro, au dezlegat misterul care îi îndeamnă pe adolescenți să fie teribiliști și rebeli: reacțiile lor nu sunt intenționate, pentru a-i supăra pe adulți, ci pur și simplu creierul lor se blochează atunci când sunt criticați!

„La studiul nostru, au luat parte 40 de adolescenți, cu vârsta între 11 și 17 ani, dintre care 25 erau fete. Dintre aceștia, 26 nu aveau probleme psihice, iar 14 fuseseră diagnosticați cu depresie gravă.

Fiecare subiect a ascultat timp de 30 de secunde două înregistrări audio cu vocea mamei sale. Într-una din înregistrări, mama le vorbea despre un lucru banal, cum ar fi cumpărăturile, iar în a doua înregistrare îi critica pentru comportamentul lor.

Noi am analizat trei regiuni cerebrale - sistemul limbic, unde sunt procesate emoțiile negative, cortexul prefrontal - unde sunt controlate emoțiile, și joncțiunea dintre lobii temporal și parietal - care ne ajută să înțelegem opiniile altora.

Astfel, am observat că în timpul criticii și la scurt timp după aceea, adolescenții aveau o activitate mai redusă în regiunile asociate cu empatia și controlul emoțiilor și o creștere a emoțiilor negative. Rezultatele nu au legătură cu sexul, vârsta sau starea de sănătate psihică a tinerilor.

Concluzia este că, în urma criticilor, adolescenții nu mai procesează comportamentele sociale și nu se gândesc la ce simt părinții lor, suferind de un fel de blocare a creierului", explică experții americani.

Lasă un comentariu