IARNA UNUI VIS, CINE A PIERDUT, DE FAPT, MOLDOVA?

Distribuie pe:

Federația Rusă a pierdut Republica Moldova" („Rossia proigrala Moldaviiu"). Astfel se intitulează un articol publicat marți, 2 decembrie, pe site-ul rusesc Gazeta.ru, informează UNIMEDIA.

După procesarea numărului majoritar de voturi la alegerile parlamentare din Moldova, decalajul dintre susținătorii apropierii cu Rusia și cei care sunt pentru integrarea europeană a fost unul minim. Într-adevăr, privind harta colorată a Republicii, putem constata „o dominație clară a forțelor pro-europene românești în zona centrală și de Sud, excepție făcând zona găgăuză, și a celor pro-ruse în partea de Nord. În Sud, surpriza mare vine de la Cahul, unde votul a fost european, deși era considerat un fief filorus."

Temerea jurnaliștilor ruși este că „partidele pro-europene vor crea o coaliție, iar certurile între forțele pro-ruse s-au întors împotriva lor", Potrivit sursei, cel mai mare eșec la alegeri l-a avut Partidul Comuniștilor, al cărui lider este Vladimir Voronin, pierzând mai mult de jumătate din alegători. La alegerile anterioare, pentru PCRM votaseră peste 44%, în timp ce rezultatul din acest an abia ajunge la 20%.

Jurnaliștii ruși mai menționează că ratingul comuniștilor, aflați la putere în Republica Moldova în perioada 2001-2009, a scăzut constant de-a lungul anului trecut din cauza deschiderii electoratului pro-rus, mai tânăr, către Partidul Socialiștilor și partidul «Patria» - al cărui lider este Renato Usatîi, scos, cu câteva zile înainte de alegeri, din cursa electorală". De fapt, din câte cunoaștem, Usatîi chiar fugise la Moscova, înainte de alegeri, pentru a nu fi arestat! În fine, faptul este consumat, se va descurca el cumva.

Cert e că forțele pro-europene de la Chișinău, reprezentate de PL, PD și PLDM, au câștigat la limită alegerile parlamentare din 1 decembrie 2014, aportul diasporei la vot fiind important și pozitiv.

Conform unimedia.md, rezultatele sunt următoarele: PSRM - 21.6%, PLDM - 19.3%, PCRM - 17.83%, PDM - 15.76% și PL - 9.38%. Aceeași sursă precizează însă că: „În realitate, o parte bună din voturi s-au dus spre partide pro-ruse, dar cu sub 6% din voturi. O însumare matematică ar fi dus forțele pro-ruse la peste 50%." Și, atenție!, toate acestea după ce, în chiar ultima săptămână, partidul pro-rus Patria a fost scos din cursa electorală, sub pretextul că ar fi fost finanțat din afara țării, mai exact din Rusia. Peste 8 milioane de lei nu pot fi justificați de către candidat.

Să ne reamintim și alt amănunt, mai mult sau mai puțin „electoral": în prag de alegeri parlamentare, „bătând șaua, ca să priceapă iapa", adică România, premierul Iurie Leancă declara, pentru RIA Novosti: „Mă pronunț în mod clar pentru neutralitatea țării. Nu vom adera la NATO, și vrem ca toți partenerii noștri, atât din Vest, cât și din Est, să ne respecte statutul neutru". Clar ca bonjour, nu?

„A fost campanie electorală - îl scuza, cu eleganță, președintele Klaus Johannis, la Pro TV Chișinău - Trebuie să facem diferența clară între campanie - unde viața politică este mai specială, mai agitată, cu accente care în politică nu s-ar pune. Eu nu am resentimente. Pentru mine, campania electorală s-a încheiat. Eu întotdeauna am privit spre viitor. Noi mergem înainte, să vedem viitorul."

E adevărat, votul a fost clar, dar la limită, foarte strâns. Balul… abia acum începe! Câștigătorii emit pretenții radicale.

Igor Dodon, liderul Partidului Socialist din Republica Moldova, cere organizarea unui referendum prin care populația celui de al doilea stat românesc să se pronunțe pentru denunțarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană și aderarea la Uniunea Euroasiatică.

Nota bene, Partidul Socialist este formațiunea politică obținând numărul cel mai mare de mandate din noul Parlament ales duminică. Promisiunea fusese enunțată încă din campania electorală, socialiștii prezentând-o electoratului ca și cum ar fi avut susținerea lui Putin și a Federației Ruse.

Ce-și face omul cu mâna lui nici Dumnezeu nu desface. Pare-se prea siguri de ei, văzându-se prematur cu sacii în căruță, actualii guvernanți s-au culcat pe-o ureche, pierzându-și credibilitatea - spun analiștii: „Actuala guvernare s-a erodat (…), a venit cu un fals discurs european, necredibil în condițiile în care una spuneau și alta făceau. Pe de o parte, vorbeau de integrarea europeană, pe de altă parte au vândut Aeroportul din Chișinău și Banca de Economii către investitori ruși, deci, practic, către Rusia. Pe de cealaltă parte, spun că vor în Europa, dar statul de drept nu există. Justiția se află sub control politic, iar organismele internaționale vorbesc de cel mai corupt stat din lume. În toată această perioadă nu s-a făcut nicio arestare în mediul politic, în condițiile în care toți liderii de partid nu își pot justifica averea, iar asupra lor sunt exprimate mari suspiciuni publice. Un alt motiv îl reprezintă lipsa bunăstării. Guvernarea nu a convins creditorii internationali și nici investitorii. În continuare statul se bazează pe redevențele trimise de românii moldoveni plecați în afara granițelor și pe fondurile europene. Economia este ca și inexistentă, totul este bazat pe consum. Mai bine de un milion de români au părăsit Republica Moldova din cauza faptului că nu au încredere nici în stat, nici în guvernanți. Pe acest fond, lumea a fost dezamăgită și prezența la vot în rândul tinerilor a fost una scăzută. (…) Perioada grea însă acum începe. Fără finanțare din România, se pare că statul nu poate supraviețui. Cu școli, grădinițe, poduri, reforme… făcute doar cu ajutorul statului vecin, e greu de crezut că lucrurile se vor duce spre mai bine. (…) Următorul hop este în 2016, atunci când parlamentarii moldoveni trebuie să aleagă președintele. Este vorba de necesitatea existenței unei decizii favorabile a minimum 60% dintre parlamentari, lucru aparent imposibil când se vorbește de alegeri între Est și Vest. Credibilitatea forțelor europene este în scădere. Un alt mandat nu vor prinde. Oare este posibil, în acest timp scurt, să facem o integrare europeană? Cu siguranță că nu. Vor dori comuniștii și socialiștii să continue traseul european? Fiind, de fapt, reprezentanții Rusiei, cu siguranță că NU. Rămâne, în final, ca în următorii doi ani să se decidă varianta corectă si rapidă de integrare: Reunirea cu România." (admin // Actualitate, Prima Pagina, Republica Moldova // alegeri parlamentare // December 1, 2014)

În concluzie, cine a pierdut Moldova? Rusia? România? Eu cred că, în primul rând, moldovenii ar avea de pierdut. Ministrul nostru de Externe, Bogdan Aurescu, a ales să facă prima sa vizită oficială în Republică, întâlnindu-se cu șeful statului, Nicolae Timofti. Conform agerpres.ro, au discutat despre importanța unui viitor guvern pro-european, subliniind beneficiile de care se va bucura Republica Moldova după aplicarea Acordului de asociere. Despre viitorul european al Moldovei, oficialul român a discutat cu omologul său moldovean, dar și cu liderii politici pro-europeni de la Chișinău. Șeful diplomației de la București a vorbit despre importanța relațiilor dintre România și Republica Moldova, în contextul noilor evoluții politice, dar și despre votul pro-european dat duminică de cetățenii moldoveni. Pe această temă, Bogdan Aurescu a acordat un interviu în exclusivitate pentru TVR Moldova, post de televiziune deschis pe 1 Decembrie în Republica Moldova. 

Doamne, ocrotește-i pe români!

Lasă un comentariu