Să ne apărăm de trichineloză

Distribuie pe:

Trichineloza (trichinoza, trichina), este o boală gravă, provocată de parazitul Trichinella spiralis, un viermișor foarte mic, vizibil numai la microscop. Această boală se întâlnește, din păcate, destul de frecvent în România la animale care se hrănesc, în mod obișnuit sau întâmplător, cu carne, respectiv câini, pisici, lupi, vulpi, urși, șobolani, șoareci, porci mistreți și domestici. Omul se îmbolnăvește de trichineloză consumând carne provenită de la animale infestate cu larve de T. spiralis, carne care nu a fost examinată de medicul veterinar.

Urmărind în mod sumar dezvoltarea parazitului în organismul animal sau uman, sunt de reținut următoarele aspecte: larvele ajunse în stomac, odată cu carnea consumată, după digestia hranei, devin libere și trec în intestine, unde cresc suficient în două zile pentru a deveni viermi adulți, masculi și femele. Aici se împerechează, după care masculii sunt eliminați odată cu fecalele, iar femelele fecundate pătrund în pereții intestinali. După cinci zile, fiecare femelă dă naștere la mii de larve, timp de câteva săptămâni. Larvele sunt preluate în circulația limfatică și a sângelui, fiind răspândite în tot corpul, străbătând toate organele, inclusiv inima, rinichii, plămânii și creierul, iar majoritatea pătrund în musculatură, în interiorul fibrelor musculare. La trei săptămâni, larvele sunt apte să infesteze alte gazde, oameni sau animale. Ulterior, aceste larve se încolăcesc (spiralează) și se înconjoară cu o capsulă de protecție, formând așa-numitele chisturi trichinelice, în care larvele rămân vii ani de zile. Numărul de trichinele în musculatura porcului poate varia în limite mari, de la câteva exemplare la câteva mii într-un gram de carne.

Acum, larvele pătrunse în musculatură sunt rezistente, putând fi distruse numai prin tratament termic - fierbere, prăjire etc. - sau prin congelare la temperaturi de minimum minus 20 grade Celsius. De menționat că trichinelele rămân viabile în mezelurile sărate sau/și afumate. Larvele nu se localizează în grăsimea din slănină, ci numai în straturile de carne ale acesteia. De precizat că animalele parazitate cu trichinele nu prezintă simptome de boală, care ar putea atrage atenția.

În cazul omului însă, în urma consumului de carne de porc infestată cu trichinele, semnele bolii sunt foarte vizibile și sunt cu atât mai accentuate și mai timpurii, cu cât bolnavul a consumat o cantitate mai mare de carne. Astfel, în prima săptămână, când paraziții se dezvoltă în intestine, bolnavul prezintă diaree apoasă, uneori cu sânge, vărsături, dureri intense de cap și abdominale, lipsă de apetit, febră ridicată, transpirații etc. Din a doua săptămână, când trichinelele se extind în organism și se instalează în mușchi, apar și durerile musculare și se umflă diferite părți ale corpului, mai ales fața, se manifestă sufocări, dureri cardiace, amețeli, agitație sau somnolență, iar temperatura poate depăși 40 de grade. În cazurile grave netratate, poate interveni decesul în chinuri cumplite, în urma complicațiilor localizate la creier, plămâni sau inimă.

Dacă nu este tratată din timp și corespunzător, după 6-7 săptămâni trichineloza devine cronică și se instalează manifestări clinice care durează mulți ani, cu dureri accentuate de cap, musculare, erupții pe piele și altele. Bolnavii rămân definitiv cu puteri slăbite și pot apărea cazuri de invaliditate de diferite grade.

Este foarte important de subliniat că diagnosticul clinic este dificil de precizat, pentru că simptomele trichinelozei se regăsesc și în boli precum gripa, reumatismul, alergii diverse, afecțiuni cadiace etc. De aceea, cu cât bolnavul se prezintă mai repede la medic pentru investigații, cu atât tratamentul este mai eficient.

Întrucât în România, trichineloza este încă răspândită în toate zonele, porcii tăiați în abatoare sunt examinați cu deosebită atenție de medicul veterinar oficial. Însă, pentru porcii tăiați în gospodăriile individuale, este obligatoriu ca să se recolteze probe de carne din diafragmă, perdeaua de carne ce desparte cavitatea toracică de cea abdominală, mușchii pilieri, care leagă diafragma de coloana vertebrală și carne dintre coaste, fără grăsime. Cele trei probe de carne, de câte 150-200 grame fiecare, se duc la medicul veterinar pentru examinare, care va stabili dacă această carne este bună

de consum.

Foarte important: nu primiți și nu cumpărați la întâmplare carne de porc oferită de diferite persoane, ci numai carne examinată de medicul veterinar!

Lasă un comentariu