Un bilanț crud, neascuns „după deget"

Distribuie pe:

Ca urmare a unor accidente rutiere produse pe raza municipiului Sighișoara, care au dus la răniri grave sau chiar la decese, ne-am adresat Inspectoratului Județean de Poliție Mureș, care ne-a transmis prompt răspunsurile punctuale la întrebările privind situația accidentelor de circulație din ultimii 15 ani, de pe raza de competență a Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Sighișoara, măsurile întreprinse, monitorizări în trafic, precum și sistematizarea rutieră pe DN 13 E 60.

Potrivit datelor puse la dispoziție, rețeaua de drum public aflată pe raza de competență a Poliției Municipiului Sighișoara este formată din drumul național - european DN 13/E60, cu o lungime de 47,6 km (din care 5,44 km în interiorul municipiului Sighișoara), două drumuri naționale cu o lungime de 9,9 km, rețeaua de căi de comunicație (tramă stradală), respectiv cele trei drumuri județene cu o lungime de 51,1 km și 11 drumuri comunale cu o lungime de 40,6 km, toată acestea având o lungime de 238,5 km.

Din răspunsurile privind situația operativă înregistrată în ceea ce privește accidentele rutiere grave soldate cu persoane decedate sau rănite grav, reiese o scădere ușoară a accidentelor rutiere, ceea ce denotă preocuparea constantă a organelor de poliție privind prevenirea.

În perioada 1 ianuarie 2003 - 30 iunie 2014, pe raza de competență a Biroului Rutier - Poliția Municipiului Sighișoara, s-au produs 257 de accidente rutiere grave, rezultând 113 persoane decedate și 185 persoane grav rănite. Cauzele au fost generate de neacordarea priorității legale la trecerea de pietoni, traversare neregulamentară (indisciplină pietonală), neacordare prioritate la auto, viteza excesivă neadaptată la condițiile meteo-rutiere, nepăstrare distanță rutieră în mers, neasigurare la schimbarea direcției de mers, circulația pe sens, neasigurare schimbare în bandă, neasigurare mers înapoi, nerespectarea culorii roșii a semaforului, depășirea neregulamentară, nerespectarea poziției de mers, neatenție în conducere, defecțiuni tehnice, adormire la volan, alte abateri.

Biroul Rutier Sighișoara a solicitat Primăriei municipale luarea unor măsuri referitoare la sistematizarea rutieră în ceea ce privește semnalizarea din interiorul localității, în special a trecerilor de pietoni, pentru prevenirea și reducerea accidentelor rutiere grave. Au fost realizate întâlniri cu factorii de răspundere din Primăria municipiului Sighișoara, ocazii cu care s-au identificat soluțiile de sistematizare rutieră a unor treceri pentru pietoni amplasate de-a lungul șoselei DN 13 - E 60 în interiorul municipiului, doar că până în prezent au rămas la faza de intenție. Este de apreciat preocuparea constantă a celor de la Poliția Rutieră privind reducerea victimizării populației prin accidentele rutiere, desfășurând în acest sens activități preventive de educație și informare rutieră. În perioada ianuarie 2006 - iunie 2014, Biroul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Sighișoara a aplicat 61.660 de sancțiuni contravenționale, reținând, pentru consum alcool, 365 de permise auto. Art. 5, alin. 1, din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 republicată prevede că: „Administratorul drumului public, antreprenorul sau executantul lucrărilor, conform competențelor ce îi revin, este obligat să instaleze indicatoare ori alte dispozitive speciale, să aplice marcaje pe drumurile publice, conform standardelor în vigoare și să le mențină în stare corespunzătoare".

În situația dată, ne întrebăm câți dintre aceștia au răspuns, pentru încălcări ale acestui precept de lege, încălcări care duc la nenumărate curmări de vieți omenești?!

Lasă un comentariu